ISJEČAK INTERVJUA

Kako je rahmetli Alija Izetbegović govorio za "Dnevni avaz" 1999. Godine: Vjera je u duši ili je nema

Vjera je u duši ili je nema. Ako je istinska, diskretna je i nenapadna, izjavio je rahmetli Alija Izetbegović

M. Aš.
  • Alija Izetbegović

    Alija Izetbegović

    Foto: Arhiv


I dok brojni radikali i stranački botovi okupljeni oko Bakira Izetbegovića, lidera SDA, optužuje i stavljaju metu na čelo svima onima koji se odluče dati izjavu u "Dnevnom avazu", Muzej "Alija Izetbegović" na svojoj Facebook stranici podijelio je danas isječak iz intervjua prvog predsjednika rahmetli Alije Izetbegović za "Dnevni avaz" iz 1999. godine.

U intervjuu „Dnevnom avazu“, iz 8. aprila 1999. godine, predsjednik je kazao:

 - Ovaj talas nacionalizma došao je nakon 40 godina komunističke vlasti. Na moralno i religiozno opustošeno tlo (a moral i religija su povezani: ako nema Boga sve je dozvoljeno) zasađena je biljka nacionalizma i tek tada je ona dala svoje najotrovnije plodove.

Sada će se naći neko pa reći da je upravo naše vrijeme nacionalizma obilježeno buđenjem vjerskih osjećanja. Kao dokaz navest će pompezne vjerske ceremonije, masovne procesije, velike križeve iznad Počitelja i Žepča, visokoparne vjerske govorancije i sl.

A ja ću reći da je to uglavnom lažna religija u kojoj se nedostatak istinske pobožnosti i vjere nadomješta pretjeranom i napadnom formom.

 - Nema istinske pobožnosti ni u onome kada se naši mujezini natječu ko će više („do daske“) okrenuti regulator na, obično neispravnom, razglasu. Umjesto lijepog ljudskog glasa, oni vjeruju da će vikom i galamom ljude „utjerati u din“. To nikada nikome nije uspjelo, pa neće ni njima. Mogu samo izazvati bogohuljenje i suprotan efekt.

Vjera je u duši ili je nema. Ako je istinska, diskretna je i nenapadna - reka oje tada rahmetli Alija Izetbegović, a danas je taj dio intervjua prenio i Muzej Alija Izetbegović na svojoj stranici. 

NA VRH

Podijeli članak na