SJEĆANJA

Nikšić i delegacija SDP-a na sarajevskom groblju Bare: Odata počast Džemalu Bijediću

Bijedić i njegova supruga Razija poginuli su u avionskoj nesreći sa još šest članova posade 18. januara 1977. godine kod Kreševa

Piše: L. S.

18.1.2022

Danas na groblju Bare: Sjećanje na Džemala BIjedića. Facebook

Džemal Bijedić, jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih političara, poginuo je na današnji dan prije 45 godina kod Kreševa. Godišnjica smrti ovog političara, nekadašnjeg prvog saradnika Josipa Broza Tita i miljenika naroda, obilježena je danas u Sarajevu, na gradskom groblju Bare. 


Mi smo revoluciju vojevali...

Na Bijedićev, kao i na grob njegove supruge Razije, koja je poginula zajedno s njim, položeni su vijenci.

- Mi smo revoluciju vojevali i za to da se jednom za svagda utvrdi čija je ovo zemlja Bosna i Hercegovina, da ne bude ni carska ni spahijska, da ne ostane provincija u pozadini, oko koje se kusuraju velikosrpska i velikohrvatska buržoazija i bosanski begovat - citirao je jednu od izjava Džemala Bijedića na svom Facebook profilu Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, koji ga se, zajedno s delegacijom stranke, danas na groblju Bare prisjetio i odao mu počast.

Bijedić i njegova supruga Razija stradali su u avionskoj nesreći sa još šest članova posade 18. januara 1977. godine, na brdu Inač iznad Kreševa.

Život su izgubili i njegovi saradnici, lični pratilac Zijad Alikalfić te Smajo Hrle, podsekretar u kabinetu predsjednika SIV-a, kao i piloti Stevan Leka i Murat Hanić. Također, poginuli su i Anđelka Muzička, domaćica u rezidenciji predsjednika SIV-a, i Ilija Jevđenović, aviomehaničar.


Avion udario u brdo Inač

Džemal Bijedić je u jutarnjim satima tog 18. januara sa Batajničkog aerodroma, nakon što je ispratio Josipa Broza Tita na službeni put u Libiju i Egipat, avionom poletio prema Sarajevu, gdje je trebao učestvovati na sjednici CK SK Bosne i Hercegovine.

Ipak, njegov avion nikada nije stigao do Sarajeva. Prema zvaničnoj istrazi, avion je udario u brdo Inač.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.