SASTANAK U MOSTARU

HNS: Revizija Doma naroda je neprihvatljiva, ako sve propadne 19. februara imat ćemo odgovor

Žele nas dovesti u poziciju da se raspišu izbori, a nema prostora za izmjenu Izbornog zakona, rekao je Cvitanović

Piše: M. Sm.

18.1.2022

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) su usaglasile prijedlog izmjena Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine.

Predsjednik jedne od tih stranaka HDZ 1990 Ilija Cvitanović je to saopćio te dodao da su prijedlozi poslani posrednicima u pregovorima u ovim izmjenama iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kao i da će biti poslani i drugim učesnicima pregovora.


Održati postojeće stanje

- Ovo je minimum ispod kojeg HNS neće ići - rekao je Cvitanović.

Poručio je da stranke, za koje je naveo da predstavljaju bošnjački narod, ne žele rješenje, odnosno da žele održati postojeće stanje.

Istakao je da spomenute stranke i kada razgovaraju ponašaju se kao da ne razgovaraju.

Neprihvatljiva revizija domova naroda

- Žele nas dovesti u poziciju da se raspišu izbori, a nema prostora za izmjenu Izbornog zakona. Dogovorili smo da 19. februara bude vanredno zasjedanje HNS-a. Ako pregovori propadnu, tada ćemo se konsolidirati i dati sve odgovore na izazove koji su pred nama - izjavio je Cvitanović.

Predsjednik HNP-a Ivan Vukadin je potcrtao da je neprihvatljiva revizija domova naroda te narušavanje principa konstitutivnosti naroda.

Miro Grabovac Titan, predsjednik HDU-a, smatra da stranke HNS-a moraju biti potpuno dosljedne kako se ne bi, kako je rekao, derogirala pozicija Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.