LAVINA NA KRVAVCU

GSS Sarajevo: Završena akcija, dvoje planinara prevezeno helikopterom na KCUS

Treća osoba nije povrijeđena, pa će je pripadnici GSS Sarajevo evakuisati kopnenim putem

S lica mjesta: Trenutak kada je prvi helikopter EUFOR-a sletio na Koševo. S. Spahić

E. Ć.

18.1.2022

Iz GSS Sarajevo je saopćeno da je završena akcija spašavanja planinara koji je danas na Bjelašnici zatrpala lavina. Podsjećamo, planinari nisu smrtno stradali, te su se sami uspjeli izvući iz snijega.



Dva helikoptera EUFOR-a prevezli dvije unesrećene osobe

Spasilačke službe su stigle kako bi unesrećenima pružili pomoć i izvršili evakuaciju. Helikopterom EUFOR-a je evakuisana jedna unesrećena osoba koja je prevezena na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, dok je drugi helikopter ostao na terenu.


- U kasnim poslijepodnevnim satima spasioci GSS Stanice Sarajevo su došli do unesrećenih, te izvršili procjenu i zbrinjavanje povreda. S obzirom na vrste povreda za dvije unesrećene osobe je zatražen helikopterski transport. U kratkom vremenskom roku dva EUFOR helikoptera su bila na licu mjesta. 

I pored nepovoljnih vremenskih prilika na lokaciji nesreće polijetanje helikoptera sa unesrećenim je izvedeno nakon kraće pauze. Unutar deset minuta dva helikoptera sa dvije unesrećene osobe uputila su se prema bolnici Koševo - saopćeno je iz GSS Sarajevo.

Treći planinar nije povrijeđen

Treći planinar nije povrijeđen, te će tu osobu spasioci GSS Sarajevo evakuisati kopnenim putem.

Kako je iz GSS Sarajevo navedeno, podršku su im pružali Operativni centar Civilne zaštite Kantona Sarajevo kao i Operativni centar MUP KS, sa kojim je vođa akcije bio u kontinuiranoj komunikaciji.


- Sa nama su na terenu bili i pripadnici Kantonalne civilne zaštite, kao i članovi GSS Trebević koji su također ustupili vozilo potrebno za transport motornih sanki na reojon Umoljana. Svim učesnicima se zahvaljujemo kao i GSS Ilidža koji su se stavili na raspolaganje. Spasioci su jos uvijek na terenu - naveli su iz GSS Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.