POTPREDSJEDNIK SDA

Softić: Nisam očekivao da će neko benignu izjavu pretvoriti u izdaju države

To su neke stvari koje čovjek ne može predvidjeti. Moja intencija je bila da pokušam objasniti atmosferu u kojoj se pregovara o Izbornom zakonu. Svaka, pa i najmanja mogućnost kompromisa se unaprijed proglašava izdajom, rekao je Softić

Safet Softić. Screenshot / N1

E. Ć. / N1

18.1.2022

Safet Softić, potpredsjednik SDA i poslanik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH,  gostovao je danas na "N1" u Danu uživo. Softić je govorio o aktuelnim političkim odnosima u Bosni i Hercegovini, a istakao je kako smatra da će, kako se izbori bliže, biti sve teže doći do rješenja.

Softić se osvrnuo na reakcije na njegove nedavne izjave o mogućem kompromisu, rekavši da nije očekivao da će neko bezopasnu izjavu pretvoriti u naslove o izdaji države.


- Nisam očekivao da će neko benigne izjave pretvoriti u naslove da sam ja pozvao na izdaju države, da sam pozvao na uvođenje aparthejda u državi. 

To su neke stvari koje čovjek ne može predvidjeti. Moja intencija je bila da pokušam objasniti atmosferu u kojoj se pregovara o Izbornom zakonu. Svaka, pa i najmanja mogućnost kompromisa se unaprijed proglašava izdajom - rekao je Softić te dodao:

- Nisam čuo da je neko iz SDA reagovao, na društvenim mrežama je ovih dana mnogo mojih izjava koje ja u životu nisam pomislio da izgovorim, a ne izgovorio. Postoje botovi koji se bave i privatnim životima ljudi i svim ostalim.


Sulude optužbe o izdaji države

Sutra je na rasporedu sjednica Kolegija SDA, a Softić kaže da će vjerovatno biti govora o predstojećim pregovorima o izbornom zakonu.

- Ne vjerujem da je ovo tema ikome što sam ja izgovorio. Očigledno je da onog trenutka kada smo prešli u novu godinu smo ušli u izbornu godinu i sve ono što se izgovori, stavlja se na kvadrat i od toga se prave sulude konstrukcije. Optužiti mene da sam zbog riječi kompromis pozvao na izdaju zemlje i pravljenje aparthejda, ovakvo nešto još nisam u politici doživio - kazao je Softić.

On potcrtava da nije glasnogovornik lidera SDA, već da govori ono što sam misli, te da je lider SDA formirana ličnost koja može govoriti ono što misli. 

Stanje pod psihozom

Softić je bio optimističniji, ali sada, kako kaže, vidi da je stanje pod psihozom i upalom. On dodaje da je HDZ BiH već dugo u strateškom partnerstvu sa SNSD-om.

- HDZ BiH je dugo u nekoj vrsti strateškog partnerstva sa SNSD-om i ja upozoravam na to da to partnerstvo ozbiljno prijeti ovoj državi, prijeti demokratskim procesima i svemu onome što možemo smatrati budućnošću ove zemlje. Do sada smo na sceni vidjeli bojkot državnih institucija i od opozicije i to je možda Dodiku dalo zamajac da radi ovo dalje - kazao je Softić.

On ističe da je teško razumjeti ovo što radi predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

- Vrlo je teško razumjeti ovo što Milanović radi u ovom mandatu. “Šta smo mi dobili sa ovim što je Vučić uradio sastankom sa Dodikom? Vučić nije poslije tog sastanka izašao i kazao da je s Dodikom dogovorio vraćanje u institucije. On je ostavio prostor u kojem on i dalje može da ucjenjuje, da provocira i prijeti. Samo je povukao liniju da se može distancirati od te politike - rekao je Softić za "N1".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.