PREDSTOJEĆI IZBORI

Konaković o planovima "trojke": Nije nemoguće da bude više kandidata, ne bi bila prevelika šteta da ne bude zajednički kandidat

On je najavio da će NiP sigurno predložiti kandidata bilo u trojci ili samostalno, ali nije precizirao da li će to biti

Elmedin Konaković. Screenshot

E. Ć.

19.1.2022

Predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković najavio je početak razgovora sa partnerima Našom strankom i SDP-om BiH o mogućem zajedničkom kandidatu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Konaković je u emisiji Polis na TVSA komentarisao brojne teme, a dotakao i kandidata za člana Predsjedništva BiH na predstojećim Općim izborima 2022. godine, te kazao da se nada da će zajednički kandidat biti neka nestranačka ličnost ili ličnost koja podjednako pripada svima kako ne bi predstavljala liderisanje bilo kojeg od aktera i relaksirala odnose u "trojci".



Mora se razgovarati o Izbornom zakonu

- Nije nemoguće da bude više kandidata, ali prema mom mišljenju to ne utiče na konačno opredjeljenje ne samo trojke nego i ostalih stranaka s kojima razgovaramo da to bude jedan ozbiljan blok koji će, ubijeđen sam, 2022. voditi procese i u Vijeću ministara i u Federalnoj vladi i u kantonima. Bilo bi dobro da kruna te koalicije bude zajednički kandidat i učinit ćemo sve da se to desi, a ako i ne bude neće biti baš neka prevelika šteta - poručio je Konaković.

On je najavio da će NiP sigurno predložiti kandidata bilo u trojci ili samostalno, ali nije precizirao da li će to biti. Kazao je da će stranački organi donijeti odluku. Predsjednik NiP-a također je rekao da će se ta stranka odazvati na pregovore o Izbornom zakonu BiH, te da će prihvatiti ispruženu ruku američke, njemačke, britanske administracije.

- Za nas je Izborni zakon tema oko koje se mora razgovarati. Mi se nismo povukli i nećemo se povući iz pregovora jer onda će neko drugi sjediti za tim stolom i iznositi svoje mišljenje, za tim stolom će sjediti Čović sam ako se on bude jedini odazivao pa će možda onda ubijediti ljude da je to što on govori ispravno. Mislim da se u ovom trenutku treba razgovarati o Izbornom zakonu - smatra Konaković.

SDA mora zauzeti konačan stav

Konaković je, govoreći o odnosu HDZ BiH i SDA odnosno da su Dragan Čović i Bakir Izetbegović većinom pregovarali o Izbornom zakonu, kazao je da SDA mora zauzeti konačan stav.

- Moraju reći ovako vidimo rješenje problema jer se predstavljaju kao lideri procesa predugo i sad kad zaista treba liderisati proces oni samo osluškuju šta će neko reći i mjere to eventualnim rezultatom na narednim izborima. Moraju se početi hrabrije ponašati, država BiH u ovom trenutku traži hrabre lidere ta njihova kalkulacija nas previše košta.

Nije prirodno da samo njih dvojica razgovaraju o tome, nije prirodno da Izetbegović sa Plenkovićem o tome razgovara, nije prirodno da tim procesima nema Šefika Džaferovića, Željka Komšića, ali oni su napravili tu neprirodnu situaciju - istakao je Konaković u emisiji Polis na TVSA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.