PIŠE POBJEDA

Do kraja dana inicijativa za smjenu Vlade Crne Gore, potpisat će i koalicija Crno na bijelo

Ubrzanje procesa je uslijedilo je nakon što je koalicija „Crno na bijelo“ zatražila formiranje manjinske Vlade koju neće činiti Demokratska partija socijalista i Demokratski front

Crna Gora: Već dogovorena 44 potpisa. Agencije

M. Aš. / Pobjeda

19.1.2022

Do kraja današnjeg radnog dana nova inicijativa za smjenu Vlade trebalo bi da bude upućena u skupštinsku proceduru, piše portal Pobjeda.

Izvori bliski parlamentarnim strankama potvrdili su listu da su već dogovorena 44 potpisa poslanika koji će je podržati, mada je moguće da se na dokumentu koji će biti predat Skupštini bude 27 poslaničkih potpisa, što je po ustavnoj proceduri dovoljno da se zakaže sjednica parlamenta.

Pored opozicionih, prijedlog su potpisali i poslanici koalicije „Crno na bijelo“, dok poslanici SNP-a, prema infomeracijama lista, neće potpisati inicijativu, ali je ostavljena mogućnost da glasaju za nepovjerenje.

Ubrzanje procesa je uslijedilo je nakon što je koalicija „Crno na bijelo“ zatražila formiranje manjinske Vlade koju neće činiti Demokratska partija socijalista i Demokratski front.

Vicepremijer i predsjednik Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović saopštio je u ponedjeljak da će koncept manjinske Vlade ponuditi svim poslanicima i da mogu da ga podrže svi, uključujući i DPS i DF, a istakao je i da do kraja sedmice očekuje da se sve partije izjasne o njihovom prijedlogu.

Ura je juče to ponovila, a pojasnili su i što bi bio zadatak manjinske Vlade koja bi se formirala.

Oni su saopštili da žele Vladu koja će pokrenuti evropske integracije, deblokirati institucije (posebno u pravosuđu), nastaviti odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, obezbijediti ekonomski oporavak, sprovođenje reformi i nastavak povećanja zarada građana, te omogućiti priliv novih stranih investicija i EU fondova koji su sada stopirani zbog nestabilne političke situacije.

– Vladu koja će riješiti i konačno zatvoriti pitanja koja su polarizovala naše društvo prethodnih godina, ali i godinama unazad – potpisati temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom u skladu sa Ustavom i nacionalnim interesima Crne Gore i time rasteretiti društveno-politički razvoj od crkvenih pitanja – naveli su iz Ure.

Osim toga, dodali su, Vlada bi trebalo da omogući stabilizaciju odnosa sa susjedima i da snažno odražava karakter građanskog, sekularnog i multietničkog društva.

Prijedlog o formiranju manjinske Vlade koji je koalicija „Crno na bijelo“ predstavila u ponedjeljak juče su podržali lideri Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, Albanske liste Nik Đeljošaj i Albanske koalicije „Jednoglasno“ Fatmir Đeka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.