AMBASADOR SATLER U GORAŽDU

Bez obzira na ishod pregovora o izbornom zakonu izbori u oktobru bit će održani

On je podsjetio da je EU već duže vrijeme angažirana na reformi izbornog zakonodavstva u BiH, te da su provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava i transparentnost izbornog procesa dva stuba na kojima temelji sve svoje aktivnosti

Piše: A. Bajramović

19.1.2022

Posjeta ambasadora Satlera Goraždu. Al.B.

Šef Delegacije EU u BiH, ambasador Johan Satler (Johann Sattler) kazao je da bi postizanje dogovora o reformi izbornog zakona relaksiralo ukupne političke tenzije prisutne u BiH, da se nada da će domaći političari imati snage da postignu dogovor, ali i da održavanje izbora u oktobru ne ovisi od ishoda pregovora.

- Bez obzira da li će se rješenje naći ili ne, ja vas uvjeravam da će se izbori svakako održati. Imate izborni zakon, takav kakav jeste, sa svojim nesavršenostima, nije idealan, imate Centralnu izbornu komisiju i ranije izborne procese koji su se odvijali u skladu sa izbornim zakonom, tako da bez obzira na konačni ishod pregovora izbori u ovoj zemlji u oktobru će biti održani – istakao je Satler.

Dva stuba

On je podsjetio da je EU već duže vrijeme angažirana na reformi izbornog zakonodavstva u BiH, te da su provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava i transparentnost izbornog procesa dva stuba na kojima temelji sve svoje aktivnosti, uključujući i one u narednim sedmicama.

- Međutim, najveća odgovornost je na domaćim političkim akterima koji trebaju riješiti ovo pitanje. Mi smo tu da pomognemo i da posredujemo. Nadam se da će domaći politički akteri imati potrebnu hrabrost da ovo pitanje iznesu do kraja – poručio je Satler.

Ambasador Satler danas boravi u BPK Goražde, gdje je sa predstavnicima lokalnih vlasti razgovarao o projektima razvoja privrede, te poljoprivrede i turizma, kao dvije oblasti koje podržava i EU. Gradonačelniku Goražda Ernestu Imamoviću on je čestitao na iniciranju saradnje sa susjednim općinama u RS, ističući da je izgradnja mostova potrebna u vrijeme kada se podstiče mržnja i stalno govori o nemogućnosti zajedničkog života.


Otvoreni grad

- Idemo u Goraždu pokazati da se to može, da umjesto stoljeća rata, koje smo imali, sada imamo stoljeće mira. Pokazali smo da je to moguće, samo treba imati hrabrosti i to izgovoriti. Mi to danas izgovaramo, želimo saradnju sa ljudima koji žive na ovom prostoru. Da li se zovu Bošnjaci, Srbi ili Hrvati, stvarno nas ne zanima. 

Zanima nas ovaj grad i ova regija kao i država BiH. Možemo nastaviti gubiti vrijeme dok mladi odlaze. Od Višegrada do Trebinja živi oko 80.000 ljudi i to je jedna manja ulica u nekom većem evropskom gradu – naglasio je gradonačelnik Goražda, Ernest Imamović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.