MINISTARSTVO ODBRANE BIH

Podžić i Okolić sa Placerom i Veselijem: Uvjereni da će novi zapovjednik uspješno voditi EUFOR

Ovo je bio oproštajni posjet dosadašnjeg zapovjednika Aleksandera Placera, koji mjesto prepušta Veseliju

Podžić i Okolić sa Placerom, Veselijem, Šajinovićem i Korjenićem. Ministarstvo odbrane BiH

E. Ć.

19.1.2022

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa svojim zamjenikom Mirkom Okolićem u oproštajni je posjet primio dosadašnjeg zapovjednika Snaga Europske unije (EUFOR) u BiH austrijskog general-bojnika Aleksandera Placera (Alexander Platzer) i novoimenovanog zapovjednika EUFOR-a general-bojnika Antona Veselija (Wessely).



Značajna pomoć EUFOR-a

Ministar Podžić i zamjenik Okolić zahvalili su generalu Placeru na izvrsnoj saradnji Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH s EUFOR-om. 

Posebno je istaknuto posredovanje osoblja EUFOR-a pri odluci Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) da, nakon upućivanju verbalne note ministra obrane BiH, odobri donaciju od deset miliona eura za Deminersku bojnu OS BiH.

U razgovoru je naglašena i značajna pomoć EUFOR-a na projektu uništavanja viškova naružanja te obilježavanja malog i lakog naoružanja u BiH, kao i aktivnostima na različitim vidovima vojne obuke. Kulminacija saradnje ostvarena je u zajedničkom sudjelovanju na do sada najvećoj EUFOR-ovoj vježbi u BiH "Brzi odgovor 2021".

Razvitak saradnje OS BiH i EUFOR-a

I ministar Podžić i zamjenik Okolić poželjeli su novoimenovanom zapovjedniku EUFOR-a generalu Veseliju uspješan mandat u BiH i ponudili svaki vid saradnje kako bi se zajedničke aktivosti OS BiH i EUFOR-a i dalje razvijale, i u sadašnjim složenim političkim okolnostima.


General Placer je istakao kako su pripadnici OS BiH uvijek pokazivali visok stupanj profesionalizma i predanost u svim aktivnostima. Izrazio je uvjerenje da će general Veseli uspješno voditi EUFOR, na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.

Sastanku su nazočili i pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović i šef kabineta ministra obrane BiH Kemal Korjenić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.