IZRAELSKI HISTORIČAR

IGK: Greif će ostati negator genocida sve dok se ne izvini žrtvama

Gideon Greif je priznao grešku i izjavio da je u Srebrenici ubijeno 8.000 Bošnjaka

IGK: Sadašnje povlačenje lažnog broja žrtava genocida je posljedica snažne kampanje mnogobrojnih prijatelja istine i pravde o genocidu u Srebrenici širom svijeta. AVAZ

E. Ć.

20.1.2022

Nakon što je izraelski historičar Gideon Greif priznao grešku i izjavio da je u Srebrenici ubijeno 8.000 Bošnjaka, oglasili su se iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK).

IGK je osudio odluku Vlade entiteta RS-a o formiranju dvije međunarodne komisije za istraživanje ratnih dešavanja u Srebrenici i Sarajevu.

- Formiranjem navedenih komisija entitet RS ne priznaje internacionalni poredak, negira sudski dokazane i utvrđene činjenice, agresivno atakuje na istinu, pravdu, mir i bezbjednost i agresivno dehumanizira žrtve genocida u cilju promijene karaktera vojnog sukoba koji je bio obilježen agresijom i genocidom na BiH i njene građane, posebno Bošnjake. Istovremeno se pokušava internacionalizirati negiranje genocida.


Odmah poslije beogradske anticivilizacijske promocije lažnog izvještaja o Srebrenici IGK je dobio više ozbiljnih prijetnji, dodali su u saopćenju iz ovog Instituta, te podsjetili da je IGK poslao otvoreno pismo predsjedniku Njemačke Franku Valteru Stajnmejeru (Walter Steinmeier) kada se pojavila vijest da će odlikovati Greifa.

- Poslije snažne kampanje IGK je pozdravio odluku Ureda njemačkog predsjednika o povlačenju odlikovanja za Gideona Greifa, negatora genocida u Srebrenici. 

IGK podsjeća da Greifov izvještaj tvrdi da je broj od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici netačan. Sadašnje povlačenje lažnog broja žrtava genocida je posljedica snažne kampanje mnogobrojnih prijatelja istine i pravde o genocidu u Srebrenici širom svijeta, te mnogobrojnih, respektabilnih naučno istraživačkih organizacija i istaknutih pojedinaca koji su se suprostavili Greifovom revizionističkom izvještaju, što je ozbiljno narušilo njegovu reputaciju ali i reputaciji svih članova takozvane komisije.


Greifova najava dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je Njemačka ukinula nagradu za njegovo istraživanje Holokausta zbog njegovog rada u ime entiteta RS.

IGK smatra da Greifov novi izvještaj neće promijeniti percepciju njega kao negatora genocida u Srebrenici sve dok se on ne izvini žrtvama genocida, potpuno puvuće revizionistički izvještaj i povuće se iz tako zvane komisije. IGK konstatuje da se ovim ne mjenja ni revizionistički, antihistorijski i anticivilizacijski karakter takozvane komisije čiji cilj ostaje pokušaj revizije sudskih, historijskih i naučno istraživačkih činjenica o genocidu u Srebrenici u ime promjene karaktera agresije na državu BiH.

Još jednom istićemo fundamentalnu naučno istraživačku, historijsku i sudsku činjenicu da je genocid u Srebrenici utvrđen presudama međunarodnih sudova: Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Svako poricanje, relativiziranje ili pogrešno tumačenje genocida mora biti osuđeno i sankcionisano. 

IGK će nastaviti budno pratiti aktivnosti koje se usmjeravaju protiv istine i pravde, pa samim tim i protiv države BiH i svaki put će ponovo insistirati na pravdi i istini te alarmirati ključne aktere na globalnom planu. Sigurni smo da ćemo opet imati podršku naših udruženja i istaknutih pojedinaca - saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.