AVAZ NA LICU MJESTA

Samanta Pauer se obratila novinarima ispred Baščaršijske džamije: Došla sam prenijeti Bajdenovu poruku, a to je da su SAD uz građane BiH

Prilikom dolaska u BiH sinoć kazala je kako je ovo zadivljujuća zemlja te je podsjetila da je ovdje živjela devedesetih godina dok je radila kao novinar

Piše: S. Spahić

20.1.2022

Administratorica USAID-a Samanta Pauer (Samantha Power) koja je sinoć stigla u Sarajevo, a najavljeno je da će ostati do petka, obratila se danas novinarima ispred Baščaršijske džamije, kod ulice Halači.

Ona je naglasila snažnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država promoviranju pomirenja, suprotstavljanju korupciji, poticanju građanskog aktivizma, unapređenju demokratskih reformi i vladavine prava te stvaranju novih ekonomskih prilika za građane BiH.

Snažna posvećenost Sjedinjenih Američkih Država

- Ono što je isključivo bitno za mene jeste da cijelu svoju karijeru posvetim promociji mira i promociji ljudskih prava. Sada je BiH na ozbiljnoj raskrsnici. Upravo dolazim sa sastanka s logorašima. Razgovarala sam sa trojicom ljudi i taj sastanak je bio vrlo emotivan za mene. Oni su strašno propatili u logorima. Politika jeste naporna, jeste teška, ali rat je strašan. Vrlo je bilo inspirirajuće čuti da da oni ne koriste svoje emocije iz prošlosti, nego svoje iskustvo u sadašnjosti. Jutros sam prije ovog sastanka imala sastanak s novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom. Razgovarat ću i sa mladim ljudima – rekla je, između ostalog, Samanta Pauer.

Samanta Pauer u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Samanta Pauer u Sarajevu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Prilikom dolaska u BiH sinoć kazala je kako je ovo zadivljujuća zemlja te je podsjetila da je ovdje živjela devedesetih godina dok je radila kao novinar.

Najavljeno je da će se sastati sa zvaničnicima iz vlasti, civilnim društvom i mladim aktivistima, istraživačkim novinarima, zaštitnicima životne sredine, liderima malih preduzeća i preživjelim žrtvama rata.

Sastanak sa Predsjedništvom BiH

Samanta Pauer danas je najavila i sastanak sa Predsjedništvom BiH, te je rekla da će prenijeti poruku predsjednika Džo aBajdena (Joe Bidena), da SAD stoje uz narod BiH.

- Sastat ću se sa njima da bi razgovarali o očajnički potrebnim reformama za političke i ekonomske strukture u BiH, reformama koje bi koristile svim građanima ove zemlje - rekla je.

Istaknula je prijateljstvo SAD-a sa narodom Bosne i Hercegovine.

- Važno mi je prenijeti poruku predsjednika Bajdena, a to je da su SAD uz građane BiH. SAD su bile uz ove građane i tokom rata kada sam ja bila ovdje i radila kao novinar, sa građanima i ljudima u ovoj zemlji već smo 26 i više godina i sada smo - kazala je Pauer.

Odgovarajući na pitanja novinara Pauer je komentirala ponašanje Milorada Dodika.

- Ono što je jasno jeste da prijetnja povlačenjem iz institucija na državnom nivou je prijetnja stabilnosti koja je dogovorena potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. Te prijetnje nemaju nikakvog ekonomskog niti funkcionalnog smisla. Što se sankcija tiče nećemo oklijevati da djelujemo protiv onih koji su korumpirani, koji vode do podjela među građanima BiH - istakla je Pauer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.