RATNI ZLOČIN

Vrhovni sud FBiH odbio žalbu Tužilaštva USK i potvrdio kaznu za Jovu Golića

Proglašen je krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na dvije i po godine zatvora

Vrhovni sud FBiH. Arhiv

BIRN

20.1.2022

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, kao i branioca Jove Galića, te potvrdio prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osuđen na dvije i po godine zatvora, piše "BIRN".



Galić zlostavljao civile i oduzeo im novac i lične stvari

U prvostepenoj presudi se navodi da je Galić za vrijeme oružanog sukoba između Vojske RS (VRS) i jedinica Armije Bosne i Hercegovine, kao rezervni milicajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ključ zajedno sa pripadnicima vojske i Ministarstva unutrašjnih poslova (MUP-a) RS nečovječno postupao prema uhapšenim i civilima privedenim iz lokalnih sela sa područja općine Ključ.

Galić je, prema presudi, civile ukao i zlostavljao te im oduzimao novac i lične stvari koje su imali kod sebe. On je presudom proglašen krivim za nečovječno postupanje prema civilima Mirsadu Derviševiću, Latifu Salihoviću i Senadu Medanoviću koje je 1992. godine, nakon što su sprovedeni u prostorije osnovne škole „Nikola Mačkić“, a Medanović do SJB Ključ, tukao po cijelom tijelu nogama, rukama i palicom dok oštećeni ne bi izgubili svijest, pa je unatoč tome iste nastavio fizički zlostavljati.

Vrhovni sud FBiH odbio obje žalbe

Kantonalni sud u Bihaću je Galiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci, oštećene uputio na parnicu, te ga obvezao da snosi troškove postupka.

Kantonalna tužiteljica je podnijela žalbu zbog odluke o krivično-pravnoj sankciji, kojom je tražila izricanje strožije kazne zatvora, dok je branilac optuženog Galića kako je saopšteno, “žalbu podnio iz zakonom predviđenih razloga”.

Vrhovni sud Federacije BiH je obje žalbe odbio i potvrdio prvostepenu odluku Suda u avgustu prošle godine, ali je javnost obaviještena u januaru 2022. godine.

Prvostepena presuda Kantonalnog suda u Bihaću postala je pravosnažna i na nju nije dozvoljena žalba, piše "BIRN".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.