MAJKE SREBRENICE

Subašić o izjavama Gideona Greifa: Laž nikad ne može postati istina, mnogi će se na kraju pokajati

Najavu Gideona Grajfa, predsjednika Komisije koja je pokušala negirati genocid u Srebrenici, u Udruženju “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” dočekali su sa žaljenjem

Subašić: Nikada laž ne može postati istina. Avaz

Piše: Al.B.

20.1.2022

Najavu Gideona Grajfa, predsjednika Komisije koja je pokušala negirati genocid u Srebrenici, da će izmijeniti podatke u prvobitno objavljenom izvještaju, u Udruženju “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” dočekali su sa žaljenjem. 

Predsjednica Munira Subašić podsjeća da su majke Srebrenice reagirale odmah po objavljivanju lažnih podataka u izvještaju naručenom od Vlade entiteta RS.

- Vjerovatno se je sada pokajao, ali nas je povrijedio kad je htio da istinu pretvori u laž, a laž u istinu. U isto vrijeme nam je i žao, jer i on je žrtva holokausta, što nije bio pravi čovjek, što se rugao nama majkama, ponižavao nas i vrijeđao izgovarajući neistine. Mi mu poručujemo da nikad laž ne može postati istina. Dok smo mi žive, a kad nas ne bude vjerovatno će ljudi praviti svašta – kazala nam je Subašić.

Najava da će izvještaj biti revidiran i da će “greške” biti ispravljene, za majke Srebrenice ne znači mnogo. 

– Za javnost znači, a nama ne znači ništa, jer mi znamo istinu, znamo šta se tamo desilo i nama ne može niko ni umanjiti, ni povećati, ali zbog budućnosti, zbog djece, istine i pravde, vrlo je važno da se je pokajao. Mnogi će se pokajati na kraju, jer neće moći živjeti sa lažima – dodaje Munira Subašić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.