MOGUĆE OSNIVANJE VSTV-A RS

Posebna sjednica NSRS-a mogla bi biti održana 1. februara

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović nedavno je rekao da zahtjev za održavanje posebne sjednice nije stigao u skupštinu, dok je prije njega član Predsjedništva BiH Milorad Dodik utvrdio da će početkom februara biti održana sjednica NSRS-a

Sa jedne od sjednica NSRS-a. Arhiv

Nezavisne novine

20.1.2022

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske mogla bi biti održana 1. februara, a samit Republike Srpske i Srbije 27. januara, pišu Nezavisne novine.

Na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske trebalo bi, prema izvorima Nezavisnih novina, da bude osnovan Visoki sudski i tužilački savjet Republike Srpske, a bit će govora i o stavljanju van snage Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji je nametnuo Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), bivši visoki predstavnik u BiH.

Također, prema pisanju tog lista, prije posebne sjednice NSRS-a Milorad Dodik, lider SNSD-a, mogao bi organizovati sastanak s liderima parlamentarnih političkih partija iz Republike Srpske, a u vezi s posebnom sjednicom NSRS-a, ali i molbom Aleksandra Vučića, predsjednika Republike Srbije, o vraćanju u institucije Bosne i Hercegovine.

Ovaj sastanak, prema nezvaničnim informacijama, ne bi trebalo da bude održan prije 25. januara. U toj sedmici, tačnije 27. januara, bit će održan i veliki samit Republike Srpske i Srbije, a nije isključena mogućnost da se vlast i opozicija iz Republike Srpske tu sastanu s predstavnicima Republike Srbije.

Ono što je zasad sigurno, jeste da se srpski zvaničnici u Parlament BiH, Vijeće ministara BiH i Predsjedništvo BiH neće vratiti u punom kapacitetu da odlučuju bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske, koja je ranije donijela zaključke da nema rada u zajedničkim institucijama dok se ne povuku nametnute izmjene Krivičnog zakona BiH o kažnjavanju negiranja genocida u Srebrenici, koje je nametnuo na samom kraju mandata Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH.

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović nedavno je rekao da zahtjev za održavanje posebne sjednice nije stigao u skupštinu, dok je prije njega član Predsjedništva BiH Milorad Dodik utvrdio da će početkom februara biti održana sjednica NSRS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.