AMBASADORICA USAID-A

Power na Twitteru: Posjetila grob i odala počast Kurtu Šorku, novinaru koji je prenio priču o “sarajevskom Romeu i Juliji”

Podijelila je i fotografiju sa današnjeg susreta s tri preživjela logoraša

Power odala počast Kurtu Šorku. Twitter

N. Aj.

20.1.2022

Samantha Power, administratorica USAID-a i bivša ambasadorica SAD pri UN-u, danas je na Twitteru postavila niz objava koji se tiču njene posjete Bosni i Hercegovini.

Podijelila je fotografije sa grob Kurta Šorka (Schork) i odala počast ovom novinaru koji je upoznao svijet sa pričom “sarajevskih Romea i Julije”.

- Odala sam počast Kurtu Šorku, jednom od najhrabrijih novinara koje sam ikada poznavala. Na Balkanu je postao legenda zbog svoje hrabrosti i sposobnosti da predstavi ljudsku cijenu besmislenog sukoba. Sada počiva pored mladog para, muslimanke i Srbina koji su ovjekovječeni u njegovom izvještavanju - napisala je Power.

Također, podijelila je i Šorkovu, kako je nazvala, srceparajuću depešu iz Sarajeva 1993. godine, te zamolila sve da odvoje minut kako bi je pročitali.

- Zapanjujući primjer njegove neuporedive sposobnosti da pokaže utjecaj rata na pojedince i patnju koju su pretrpjeli - napisala je Power i podijelila link na kojem se tek može pronaći.

Podijelila je i fotografiju sa današnjeg susreta s tri preživjela logoraša napisavši:

- Bila mi je čast upoznati 3 preživjela ratna logoraša. Oni odbijaju da dopuste da se njihova užasna iskustva pretvore u mržnju, umjesto toga pričaju svoje snažne priče ljudima svih pozadina kako bi izgradili pomirenje širom BiH. Kao što je jedan rekao: "Ja sam samo obična osoba koja želi mir.


Ona se danas sastala i sa mladim aktivistima što je ostavilo utjecaj na nju.

- Zaista inspirativno je bilo susresti se sa mladim aktivistima (jedan je još na fakultetu!) u Republici Srpskoj koji su se mobilizirali da spriječe nelegalnu gradnju koja bi uništila lokalne rijeke. Oni su također inspirisali druge da počnu da se organizuju: „Pokazujemo ljudima šta možete da postignete ako samo pokušate.“

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.