BIVŠI DIREKTOR OFAC-A

Smit o sankcijama: Njihov učinak će se tek vidjeti, Dodik će biti ekonomski izoliran

Često je teško izmjeriti tačan učinak američkih sankcija. One ne postižu uvijek opipljiv cilj, a nekada može proći i nekoliko godina prije nego što se utjecaj mjera na sankcionisane jasno uoči, kaže Smit

Džon Smit i Milorad Dodik. Avaz

Al Jazeera

21.1.2022

Džon Smit (John Smith), partner globalne firme "Morrison & Foerster LPP" iz Vašingtona i čovjek koji je 11 godina bio zvaničnik OFAC-a (Ureda za kontrolu inostrane imovine), a tri godine i direktor (2015. - 2018.) govorio je za "Al Jazeeru" o sankcijama koje su Sjedinjene Američke Države uvele Miloradu Dodiku.



Niko ne želi javni rizik zbog saradnje sa osobama pod sankcijama

OFAC je po definiciji agencija američke vlade koja je zadužena za ekonomske sankcije pojedincima i grupama širom svijeta zbog korupcije, terorizma, narušavanja sigurnosti i organizovanog kriminala. 

Sudeći prema Smitovim riječima, Dodik uopšte ne mora imati sredstva ili imovinu u SAD-u da bi bio pogođen sankcijama, jer sistem djeluje tako da ga mogu sankcionisati mnogobrojne kompanije, banke i institucije u svijetu koje se pridržavaju američke politike sankcija.

- Iako američke sankcije sa pravnog aspekta pogađaju samo američke osobe i aktivnosti koje su pod jurisdikcijom SAD-a, globalne banke i druge kompanije koje operišu na međunarodnom nivou općenito se dobrovoljno pridržavaju sankcija koje izriče SAD, kako bi izbjegle sukobe sa njima. SAD ima ogroman uticaj u svijetu i samim tim snažnu ulogu u provođenju sankcija - rekao je Smit za "Al Jazeeru".

Smit kaže da će mnoge institucije i organizacije iz svijeta poštovati sankcije, jer ne žele javni rizik da ih se smatra saradnicima osoba pod sankcijama.

- Dakle, američke sankcije mogu utjecati i utjecat će na sposobnost pojedinca ili subjekta da obavljaju aktivnosti praktično bilo gdje u svijetu. Postaju na neki način ekonomski izolirani ili "radioaktivni" s njima niko ne želi imati posla - istakao je Smit.

- Ove sankcije spriječit će televizijski kanal da prima bilo kakvu robu ili usluge američkog porijekla i mogle bi spriječiti globalne banke i kompanije da ikada više posluju s njim - dodaje on.

Američke sankcije kao alternativa između riječi i rata

Portal "banjaluka-24.com" objavio je listu od čak 65 firmi koje se dovode u vezu s Dodikom i članovima njegove porodice. Njima će, prema riječima Smita, biti otežano poslovanje ako se nađu pod sankcijama SAD.

- Sankcije tehnički utječu samo na sankcionisanu stranu, odnosno Dodika i sve subjekte u kojima ima 50 posto ili više vlasništva. No, sankcije općenito utiču na spremnost privatnog sektora bilo gdje u svijetu da se uključuje u poslove sa kompanijama u koje je on uključen - pojasnio je Smit.

 On kaže da će se učinak sankcija uvedenih Miloradu Dodiku tek vidjeti. Naglašava da će ga sigurno biti.

- Često je teško izmjeriti tačan učinak američkih sankcija. One ne postižu uvijek opipljiv cilj, a nekada može proći i nekoliko godina prije nego što se utjecaj mjera na sankcionisane jasno uoči. No, postoji i druga strana. Sankcije omogućuju da se američka vlada u cijelom svijetu vidi kao zagovornik snažnog stava protiv loših aktera, a ne da šuti u slučaju kršenja ljudskih prava i drugog nepriličnog ponašanja - rekao je Smit te dodao:

- Američke sankcije posmatraju se kao alternativa između riječi i rata – između puke diplomatije s jedne i vojne akcije s druge strane. Ekonomske sankcije omogućuju američkoj vladi da javno proziva loše aktivnosti od strane vlada ili moćnih pojedinaca ili entiteta. Bitno je naglasiti da SAD stavlja svoju ekonomsku moć iza napora da se te loše aktivnosti odvrate. Bilo kada i bilo gdje - poručio je Smit za "Al Jazeeru".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.