GSS NOVI GRAD SARAJEVO

Za druge riskiraju vlastite živote: Spremni za sve akcije

Na planinarenje ne treba kretati bez udobne i kvalitetne obuće i opreme, kaže Dobrača

Piše: A. Čengić

22.1.2022

GSS: Idu u akcije bez obzira na to kakav je teren u pitanju. GSS Novi Grad Sarajevo

Kada god su građani BiH, ali i turisti, u bilo kakvoj opasnosti, ne mareći kakav je teren u pitanju, kakvi su vremenski uvjeti, ekipe gorskih službi spašavanja uvijek se odazivaju kako bi pomogli unesrećenima.

U posljednje vrijeme najviše posla imaju na planinama. Tako su i prije tri dana imali akciju spašavanja na Bjelašnici, gdje su se ekipe GSS-a Sarajevo nadljudskim naporima probile kroz snijeg i pomogle unesrećenim planinarima.

Kratki dani

Kako nam je rekao rukovodilac Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo Fahrudin Dobrača, kako ne bi dolazilo do ovakvih situacija, potrebna je edukacija kroz planinarska društva, klubove i ostala udruženja koja se bave ekstremnim sportovima, a, osim toga, važno je osigurati i adekvatnu opremu.

- Na planinarenje ne treba kretati bez udobne i kvalitetne obuće, opreme... S obzirom na to da je zima i da su kratki i hladni dani, neophodno je imati čeonu bateriju, lični komplet prve pomoći, energetske čokoladice i napitke, dodatnu bateriju za punjenje telefona, rezervnu garderobu... - pojašnjava Dobrača.

Dežurni broj

Ukoliko dođe do nesreće, navodi on, bitno je ostati pribran, utvrditi broj povrijeđenih kako bi se organiziralo pružanje prve pomoći, odrediti tačne koordinate mjesta nesreće i pozvati dežurni broj GSS-a, čije su ekipe uvijek dostupne.

- Dežurni broj GSS-a Novi Grad Sarajevo je 062/112-700, a na njega smo mnogo puta primili poziv za pomoć iz drugih dijelova BiH pa smo dojavu o nesreći prosljeđivali tamošnjim gorskim službama spašavanja - kaže Dobrača.

Ekipe su, dodaje, stalno na treninzima, obukama i edukacijama kako bi pružili bolji i kvalitetniji odgovor na spašavanje ljudskih života.

Dolazi ekipa iz Slovenije


Za ovaj vikend na Bjelašnici je planirana obuka u saradnji s Gorskom službom spašavanja Slovenije. Ta ekipa dolazi jednom godišnje, kao počasni članovi GSS-a Novi Grad Sarajevo, te educiraju spasioce volontere.

- Jedan od instruktora iz GSS-a Slovenije Slavko Rožič početkom februara izgubio je život u snježnoj lavini, a prethodno je dolazio i pomagao razvoj GSS-a Novi Grad. To je za nas i kolege u Sloveniji veliki gubitak.

Nakon ove vježbe provodit ćemo redovne treninge i uvježbavanja stečenog znanja kako bismo bili spremniji i efikasniji u spašavanju života - ističe Dobrača.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.