NAKON DODIKOVIH IZJAVA

Čampara: Možemo o ovlastima Vijeća naroda RS-a, a nikako o tzv. legitimnom predstavljanju

Svim političkim akterima u Bosni i Hercegovini jasno je da u ovom momentu nažalost etnički koncept prevladava u Bosni i Hercegovini, ali je u izbornoj i ustavnoj reformi moguće i nužno potrebno napraviti balans između etničkog i građanskog principa

N. Aj.

21.1.2022

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara. Arhiv

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Aljoša Čampara, u povodu današnjih izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o tome kako se zalaže za to da Srbi iz FBiH biraju svoje "legitimne predstavnike" u Dom naroda, poručio je kako izborna i ustavna reforma neće sadržavati nikakve odredbe o takozvanom legitimnom predstavljaju.

- Evropska komisija je još 2019. godine odredila 14 ključnih prioriteta koji se odnose na našu zemlju. Samo neki od njih su osiguranje jednakosti i nediskriminacije građana posebno rješavanjem presude Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci) kao i uklanjanje prava veta u donošenju odluku.

Svim političkim akterima u Bosni i Hercegovini jasno je da u ovom momentu nažalost etnički koncept prevladava u Bosni i Hercegovini, ali je u izbornoj i ustavnoj reformi moguće i nužno potrebno napraviti balans između etničkog i građanskog principa - rekao je Čampara.

Dodao je da će sigurno u budućnosti morati voditi računa i o paritetu funkcionisanja entitetskih organa vlasti.

- Nedopustivo je da Dom naroda Parlamenta FBiH ima veće ovlasti od Vijeća naroda RS-a ili da potpredsjednici FBiH imaju veće ovlasti od potpredsjednika RS-a koji nemaju skoro nikakve suštinske nadležnosti u bh. entitetu RS. To su teme o kojima možemo razgovarati, a ne o takozvanom legitimnom predstavljanju - kazao je Čampara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.