JELISEJSKI SPORAZUM

Ambasadorice Francuske i Njemačke u BiH za "Avaz": Zajedno se okrenuti prema budućnosti

Francuska i Njemačka su zajedno uz vas, da pruže podršku i pomoć, ali i akteri iz Bosne i Hercegovine imaju odgovornost

Margret Uber i Kristin Tudik: I BiH potrebno pomirenje. Arhiv

Margret Uber i Kristin Tudik

23.1.2022

Francuski predsjednik Šarl de Gol (Charles de Gaulle) i njemački kancelar Konrad Adenauer potpisali su 22. januara 1963. godine Jelisejski sporazum, osnivački dokument o francusko-njemačkom odnosu kakav danas poznajemo, samo 18 godina nakon Drugog svjetskog rata.

Ovim je uspostavljeno izuzetno partnerstvo između Francuske i Njemačke još dok je i dalje vladalo veliko nepovjerenje između naše dvije zemlje, nakon što su se u tri navrata, između 1870 i 1945., generacije oštro sukobljavale. 

Sve rane ni izdaleka nisu bile zarasle. Prema tome, odluka o stvaranju osnove za pomirenje u tom trenutku bila je dokaz impresivne političke hrabrosti. Potpisivanje Jelisejskog sporazuma bila je važna etapa na putu pomirenja i evropske izgradnje.


Korak naprijed

Francusko-njemačko prijateljstvo izgrađeno je u posebnom kontekstu i jasno je da nije direktno prenosivo iskustvo, ali ipak konkretno pokazuje da je moguće pomirenje između naroda koji su stoljećima u sukobu.

I Bosni i Hercegovini trebaju pomirenje i povjerenje. Put nije lagan, to svi znamo. Francusko-njemačko pomirenje je primjer onoga što se može napraviti kada postoji istinska politička volja za prevazilažnjem prošlosti. Za to je potrebna hrabrost.

Francuska i Njemačka su zajedno uz vas, da pruže podršku i pomoć, ali i akteri iz Bosne i Hercegovine imaju odgovornost da zajedno osmisle viziju za budućnost.


Margret Uber. Arhiv

Putujući ovom zemljom, već smo vidjele konkretne i pozitivne primjere organizacija i osoba uključenih u izgradnju budućnosti i truda na pomirenju u Bosni i Hercegovini.

Njemačka i Francuska pozdravljaju one koji su pokazali želju da zajedno idu naprijed, kao i trud na tome u Bosni i Hercegovini. Ali sadašnji ambijent nas zabrinjava.

Više od 25 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma vrijeme je da se politički akteri u Bosni i Hercegovini okrenu ka budućnosti i dobrobiti svih građana ove zemlje.

Pomirenje i definicija zajedničke budućnosti zavise od specifičnog konteksta i nema jedinstvenog modela. Prema tome, Bosna i Hercegovina treba nastaviti tražiti svoj vlastiti put, a mi smo spremni podržati taj proces. Naše iskustvo pokazuje da korist od takve saradnje vrijedi hrabrosti i uloženog truda.


Graditi budućnost

Iz naše vlastite historije dijelimo uvjerenje da je važno stvarati prilike da se mladi upoznaju i druže. Oni igraju ključnu ulogu u pomirenju, ali i traženju rješenja za zajedničke izazove.

Tako su Njemačka i Francuska podržale od samog početka rad Regionalnog ureda za mlade s cijelog Balkana (RYCO), organizaciju s ciljem jačanja veza među mladima u toj regiji i poticanju mobilnosti, kao i povećanju mogućnosti zapošljavanja.


Kristin Tudik. Arhiv

Kao inspiracija, poslužio je model Francusko-njemačkog ureda za Mlade (OFAJ), koji je i ključni partner projekta.


Vanjska politika

Jelisejski sporazum postavio je osnove za čvrst odnos, koji i danas povezuje naša dva naroda. Francusko-njemački odnosi su se intenzivirali i postali su raznovrsni tokom ovih 59 godina. Naše ekonomije su se zajedno razvijale, redovno obavljamo političke konsultacije i tijesno koordiniramo u oblasti vanjske politike. Izgrađena su brojna partnerstva između gradova i škola, sve je više veza između naše dvije zemlje i pravih prijateljstava među građanima.


Vrijeme da nam se priključi BiH

Naše dvije zemlje željele su dati novi elan našoj saradnji i tako je 22. januara 2019. potpisan Sporazum iz Ahena, koji ima za cilj proširiti naš zajednički angažman u korist sigurnosti i prosperiteta naših građana. Mi ćemo nastaviti koristiti taj angažman u službi suverenije, ujedinjenije i demokratskije Evrope.

Krajnje je vrijeme da nam se priključi Bosna i Hercegovina. Mi zbog toga pozivamo političke vlasti da prevaziđu svoje razlike i konačno zajedno rade na realizaciji 14 prioriteta potrebnih za otvaranje pregovora o priključenju Evropskoj uniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.