HITNA PRES KONFERENCIJA

Čičić: Zakon o pripadnostima javnih prihoda nije dobar i treba ga u skladu sa strukom mijenjati

Ovakvo kažnjavanje bez ikakve analize procjene ozbiljno će se reflektirati na sve korisnike budžeta KS, zakonom propisana izdvajanja za socijalno-ugrožene kategorije, uposlenike MUP-a, zdravstvenih ustanova, uposlenike u obrazovanju..., rekao Okerić

Čičić: Uzeti ekonomske parametre. Avaz

Piše: A. Č.

24.1.2022

Povodom zakazivanja sjednice Federalnog parlamenta na kojoj će se razmatrati Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pripadnostima javnih prihoda u FBiH, s ciljem ukidanja pondera 2 Kantonu Sarajevo održana je hitna pres konferencija.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić ovom prilikom rekao je da je rukovodstvo Skupštine uputilo poziv svim predstavnicima stranaka, udruženjima, i drugim korisnicima budžeta kako bi još jednom upozorili javnost kojima bi se ukidanjem pondera 2 prouzrokovat će se nesagledive ekonomske posljedice.

- Ekonomski stručnjaci mjesecima u javnom prostoru i u analizi ekonomskog instituta ukazuju na prijedlog donošenja novog zakona uz pravednije kriterije uz principe transparentnosti, odnosno da postojeći sistem zahtijeva temeljitu i strukturnu izmjenu a ne samo zahtjeve u koje su se upustili pojedini zastupnici u Parlamentu - rekao je Okerić.

Trpit će i realni sektor

Dodao je da ukidanjem pondera 2 znači u prvoj godini oduzimanje oko 90 miliona KM.

- U naredne dvije oduzelo bi se po 20 miliona KM. Umanjenje bi iznosilo oko 230 miliona kada je u pitanju Kanton Sarajevo. Ovakvo kažnjavanje bez ikakve analize procjene ozbiljno će se reflektirati na sve korisnike budžeta KS, zakonom propisana izdvajanja za socijalno-ugrožene kategorije, uposlenike MUP-a, zdravstvenih ustanova, uposlenike u obrazovanju, socijalnim ustanovama, komunalnoj privredi direktno će biti pogođeni zbog nepromišljenog ukidanja pondera 2. Na kraju, trpit će i realni sektor - rekao je Okerić.

Ministar finansija KS Davor Čičić rekao je da je jedna od suštinskih izmjena u ovom zakonu, kako je navedeno u zakonu, ta da je KS s ponderom 2 privilegiran i da stanovnik KS dvostruko više vrijedi nego stanovnik u ostalim kantonima.

- To je jedna velika neistina i ponder 2 nije nastao da bi neko vrijedio, nego čisto iz ekonomskih razloga - rekao je Čičić.


KS učestvuje s 30,7 posto

Dodao je da se u momentu kada se donosio zakon, Kanton Sarajevo je učestvovao sa 35 posto od ukupne raspodjele.

- Danas je procjena da učestvujemo 30,7 posto, dakle pet posto manje nego 2006. godine. KS itekako sada daje oko 100 miliona KM i učestvuje u poravnjanjima. Ovim dodatnim zahtjevom bi se umanjio prihod u budžetu KS. Smatramo da zakon nije dobar i da ga u skladu sa strukom treba mijenjati. Zakon treba da bude osnovan na drugim osnovama i pristajemo da se taj zakon mijenja na način da se uzme na ekonomskih parametara. Prihvatamo ekonomski kriterij bilo da je riječ o krajnjoj potrošnju, indirektnim porezima, bilo koji ekonomski parametar prihvatamo.

Predsjednik Koordinacije boračkih organizacija Kantona Sarajevo Ismet Imamović istakao je da Kanton Sarajevo nijednim svojim postupkom nije iskazao nepoštivanje u raspodjeli prihoda.

- Apsolutno su učestvovali u izgradnji raznih spomen-obilježja, socijalnih davanja i svih mogućih davanja ljudima koji su se obratili. Sada pitam kako i na koji način ćemo sponzorirati naše sportiste koji imaju uspjeha na svjetskoj sceni. Neće biti prostora na izgradnju šehidskih stanova, finansiranje rada udruženja i slično - rekao je Imamović.

Plaća nastavniku u KS trenutno je 1.165 KM

Saudin Sivro, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja rekao je da su nezadovoljni razvojem situacije.

- Pratili smo analize i mi kao sindikat, koji ima 3.600 članova, tražimo od zastupnika u Parlamentu da se cijela priča vrati u okvire struke. Upoznati smo i s amandmantskim djelovanjem grupe zastupnika iz ZDK. Pozivamo ih da ovo ne rade. Nećemo sjediti skrštenih  ruku i sigurno ćemo napraviti socijalne nemire. Oni će se preliti u druge kantone. Plaće nastavnika u KS nisu veće u odnosu na druge kantone. Plaća u KS trenutno je 1.165 KM, ta plaća u ZDK odakle dolazi ovo zlo od prijedloga iznosi 1.210 KM. Dakle veća je - rekao je Sivro.

Naglasio je da je plaća radnicima u FBiH veća nego u KS.

- Primjera radi plaća nastavnika u ZHK je 1.233 KM. Ona je najveća u odnosu na ostale kantone. Pozivamo predsjednike političkih subjekata koji imaju učešće u parlamentu da odmah počnu raditi svoj posao, zauzmu politički stav i da ne kažu mjesec dva kada se desi ono najgore, da nisu krivi. Oni će biti direktno odgovorni za nemire. Nećemo dopustiti da se naruši ono što imamo - rekao je Sivro.

Sivro: Nećemo dopustiti da se naruši ono što imamo. Printscreen

Burna rasprava

Salih Kelić predsjednik sindikata policije KS rekao je da ukidanje pondera 2 nije pravedno kao ni to da se za 100 miliona smanji budžet.

- Izdvojena su ove godine najveća sredstva za nabavku opreme, kada bi Kanton Sarajevo ostao bez tih prihoda, to bi pričinilo štetu i MUPu - naveo je Kelić

Predsjednik Koordinacionog odbora Udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo Fikret Zuko rekao je da su razočarani odnosom prema Sarajevu.

- Vidite svaki dan koliko se borimo da se ambijent promijeni. Puno će nam uzeti usvajanjem ovog zakona. Da li je moguće da zaradi političkih interesa treba da srušimo Sarajevo. Ovdje su ambasade, i ovaj grad treba da bude ogledalo države. Ne razumijem da Zenica, Tuzla to žele. Jako smo razočarani - rekao je Zuko.

Nacrt zakona, čiji su predlagači delegati Jasmin Duvnjak, Ivo Tadić i Slađan Ilić, izazvao je burnu raspravu na sjednici Doma naroda, ali je nakon glasanja prihvaćen u toj formi.

Za danas u 10 sati, zakazana je sjednica Predstavničkog doma PFBiH, a kao šesta tačka dnevnog reda predviđen je Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH na prijedlog Salke Zildžića i grupe zastupnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.