DELEGAT U DOMU NARODA

Zlatko Miletić o sramnim izjavama Turković: U svakoj normalnoj državi već bi podnijela ostavku

Zlatko Miletić: Bisera Turković bi trebala podnijeti ostavku

Miletić o izjavama Turković. Arhiv

N. Aj. / N1

24.1.2022

U svakoj normalnoj zemlji osoba koja obnaša tako visoku dužnost dala bi ostavku, komentar je Zlatka Miletića na posljednje izjave ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković o razmaženim građanima. 

Delegat u Domu naroda Parlamenta BiH se osvrnuo i na rad ili nerad Institucija BiH, odnosima u regiji, ali i trenutnoj poziciji Rusije.

- Oni nas privikavaju, pogotovo pojedine osobe iz SDA – imali smo više puta federalnog premijera, bivšeg gradonačelnika. Pitamo se da li imaju problem sa nedostatkom informacija - rekao je Miletić za N1.

Da provede ovdje 44 mjeseca bez hrane, vode i struje

Kaže da nije primjereno da osoba koja ima sedam nekretnina procjenjuje kako građani žive.

- Koliko se ja sjećam ona nije bila ovdje u ratu. Bilo bi dobro da provede ovdje 44 mjeseca bez hrane, vode i struje, možda bi drukčije mišljenje imala o svemu tome - kazao je Miletić.

Osvrnuo se i na inicijativu koju je pokrenuo da se održi zajednička sjednica oba Doma Parlamenta BiH. Ali i sastanke o izmjenama izbornog zakonodavstva kojim bi u PS BiH trebali prisustvovati Metju Palmer (Matthew) i Angelina Ajhorst (Eichhorst).

- Koliko vidim, makar će krenuti iz Parlamentarne skupštine. Mislim da je taj proces nakaradno krenuo. Mislim da je pomalo upravu SDP kada kaže da treba prvo riješiti prethodnih nekoliko pitanja. Treba iskoristiti priliku i riješiti pitanje državnih i federalnih institucija. Mislim da je problem što se pregovori idu u političkom kontekstu, a ne u pravnom kontekstu - rekao je Miletić.

Potcrtao je da misli da Venecijanska komisija treba da ponudi rješenje pitanje Izbornog zakona, koje političari u BiH treba da prihvate. Ukoliko ne prihvate, poziva visokog predstavnika da ih smjeni.

Pogrešna taktika

- Ako neće da ih visoki predstavnik posmjenjuje - istakao je Miletić.

Osvrćući se na sankcije koje su SAD uvele protiv Milorada Dodika i nekolicine političara u Bosni i Hercegovini, Miletić kaže očekivao je mnogo veći broj sankcionisanih.

- Ja sam mislio da će ove sankcije biti usmjerene prema pedesetak osoba. Mislio sam da ih neće donositi na paraćeske. Mislim da je to pogrešna taktika, a da je pogrešna to pokazuje stanje koje imamo. I ako nešto uspiju kroz taj pritisak, oni će se opet nakon tri mjeseca isto ponašati - dodao je Miletić.

Osvrnuo se i na primanja parlamentaraca, pojašnjavajući da primaju deset puta veću platu od minimalne u BiH. Zaključuje, da nije samo problem iznos koji primaju, već i ono što ne urade za taj novac.

Osvrćući se na međunarodne odnose u ovom trenutku, Miletić je istakao da je situacija u Ukrajini osjetljiva, ali da je dobro da su u regionu prisutne snage SAD-a. S druge strane ovaj političar ocjenjuje da Rusija želi BiH da vrati u davnu prošlost.

Na ovom linku možete pogledati cijelu emisiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.