POTPREDSJEDNIK SDS-A

Radović: Ne iznenađuje me SNSD-ov poziv Čoviću i Izetbegoviću

Ta retorika koja je prisutna među njima liči na to da podgrijavaju atmosferu pred izbore jer su samo to aduti koji su im ostali u rukama, kazao je Radović

Milan Radović, poslanik NSRS-a i potpredsjednik SDS-a. Prinscreen/BHT 1

BHT 1

24.1.2022

Veoma je narušen ugled Bosne i Hercegovine u međunarodnim institucijama. Tema smo važnih parlamenata i vlada. Pozdravljam dolazak Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića na posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), da pokušaju da raspetljaju u ono u čemu se mi sada nalazimo”, kazao je gostujući u BHT1 uživo Milan Radović, poslanik NSRS i potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS).

Posebna sjednica NSRS bi trebala biti održana 1. februara. Kako je kazao Radović, odazvat će se na sjednicu, gdje će iznijeti svoje stavove.

Sav drugi teret je onima koji obnašaju vlast

- Naša je obaveza da prisustvujemo i posebnim i redovnim sjednicama Narodne skupštine kao narodni poslanici. Iznijet ćemo stavove i to je ono što možemo uraditi. Sav drugi teret je onima koji obnašaju vlast. Ne iznenađuje me poziv Čoviću i Izetbegoviću, s obzirom na to da su oni čvrsta koalicija na nivou BiH i da kreiraju kompletnu političku situaciju. I ta retorika koja je prisutna među njima liči na to da podgrijavaju atmosferu pred izbore jer su samo to aduti koji su im ostali u rukama, da ubijede narod da situacija nije dobra i da tim političkim sredstvima nastoje poboljšati rejting svih stranaka koji čine vladajuću koaliciju SNSD, SDA i HDZ BiH. To što ta retorika nanosi štetu svim građanima je druga stvar - smatra Radović.

Kazao je i da se razgovaralo na organima stranke o učešću predstavnika vlasti iz RS u institucijama BiH. Pozdravlja napore predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za nastavak rada predstavnika iz RS u institucijama na razini države.

Optužuje se opozicija

- Mislim da su dobri napori gospodina Vučića da se situacija normalizuje. Ključna stvar je odnos između Federacije i Republike Srpske, Bošnjaka i Srba. Imamo situaciju oko Izbornog zakona BiH, gdje SNSD nastoji da pomogne i hrvatskoj strani da se riješi i njihov problem. Važno je da gospodin Vučić ulaže napore da se ova situacija prevaziđe - kazao je potpredsjednik SDS-a.

Naglasio je kako su imali sjednicu Predsjedništva stranke gdje je rečeno da kao što je NSRS donijela odluku o povlačenju iz organa na nivou Bosne i Hercegovine, isti najviši zakonodavni organ RS trebao donijeti odluku o povratku predstavnika.

- Mislimo da je to put, da Skupština donese odluku da ne bi došli u situaciju da se opozicija optužuje za tobožnju neku saradnju ili izdaju - kazao je, između ostalog, Radović.

Cijeli intervju možete pogledati ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.