OGLASILI SE

"Energoinvest": "Sarajevogas" i "Toplane" nisu odgovorili na poziv za dodatnu nabavku gasa

Činjenica je da se ova dodatna količina gasa mora naručiti po trenutnim tržišnim cijenama koje daleko prevazilaze cijenu gasa kojim se redovno snabdjevamo od strane "Gazproma", saopćeno je iz "Energoinvesta"

"Energoinvest" je i danas poslije podne stupio u kontakt sa isporučiocem dodatnih količina gasa. Ilustracija

N. Aj.

24.1.2022

"Energoinvest" se saopćenjem za javnost oglasio u vezi sa aktuelnom temom snabdjevanja prirodnim gasom.

Navode da je saglasno naručenim količinama gasa od strane "Sarajevogasa" kao distributera gasa za Kanton Sarajevo, što uključuje i snabdjevanje gasom "Toplana Sarajevo", u jučerašnjem danu odnosno 23. januara 2022. godine isporučio količinu gasa od 1.013.307 Sm3, što čini 18,5 posto više od prosječne dnevno naručene količine gasa za mjesec januar 2022. godine, a koja iznosi 854.839 Sm3.


Ista količina gasa očekuje se da će biti isporučena i danas dana 24. januara 2022. godine kada se sumira potrošnja.

- Uz ovo Energoinvest obaviještava da je u subotu 22. januara 2022. godine, imajući na umu nastupajući hladni period, poslao poruku "Sarajevogasu" i "Toplanama", obavještavajući ih da je spreman da naruči i dodatne količine gasa za šta je potrebna saglasnost i narudžba "Sarajevogasa", ukoliko ne postoje druga alternativna rješenja zagrijavanja - navode iz "Energoinvesta" i dodaju:

- Činjenica je da se ova dodatna količina gasa mora naručiti po trenutnim tržišnim cijenama koje daleko prevazilaze cijenu gasa kojim se redovno snabdjevamo od strane "Gazproma". Na ovu inicijativu "Energoinvest" nije dobio nikakav odgovor ni od strane "Sarajevogasa" ni od strane "Toplana".


"Energoinvest" je i danas poslije podne stupio u kontakt sa isporučiocem dodatnih količina gasa i ponovo uputio urgentnu e-mail poruku "Sarajevogasu" sa kopijom ostalim učesnicima u poslovima sa gasom, da se najkasnije do sutra 25. januara 2022 do 8 sati pismeno izjasne i daju potvrdu o narudžbi dodatnih količina gasa.

- Smatramo da je ovim "Energoinvest" poduzeo sve raspoložive akcije u cilju normalizacije snabdijevanja prirodnim gasom - navode iz ove kompanije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.