EKONOMSKI ANALITIČAR

Aćimović: Napetost u Ukrajini može imati ozbiljne posljedice po BiH

Ako se budu dešavale neke veće stvari, onda će to biti do 15. februara, poslije toga mislim da će diplomatija i razum prevladati, kaže Aćimović

Draško Aćimović. Arhiv

L. S. / N1

25.1.2022

Situacija u Ukrajini trebala bi biti razjašnjena do 15. februara, ali stvari ne treba gledati crno-bijelo, rekao je nekadašnji počasni konzul Ukrajine i ekonomista Draško Aćimović.


Situacija nije crno-bijela

- Stvari se u globalnoj politici geostrateški ne dešavaju od danas do sutra. Stvari su planirane. Cjelokupna situacija nije crno-bijela, ima mnogo nijansi sive. Ukrajina ima rezervi nafte od devet triliona, Ukrajina je najveći proizvođač pšenice na svijetu, učestvuje i u proizvodnji urana, tako da mnoge stvari koje se tamo dešavaju su vezane za interese finansijski - rekao je Aćimović za N1.

Naveo je da karta iz 2004. godine nakon izbora najbolje govori o podijeljenosti države.

- Dva predsjednika imal su podijeljenu moć, taj plavi dio na kojem je pobijedio Viktor Januković, cijeli istočni dio. To je nevjerovatno da se ni u jednom gradu nije desilo da neki drugi kandidat pobijedi - naveo je Aćimović.


Karta iz 2004. godine nakon izbora najbolje govori o podijeljenosti države. Arhiv

Istakao je kako su ovom trenutku ne samo SAD već i Velike Britanija i Japan pripremaju za povlačenje.

- Cilj se već na neki način ostvaruje, cilj tih sukoba, cilj nekoga trećeg, u ovom momentu strani investitori izlaze iz zemlje, povlače kapital. Ukrajinci uvijek misle o sadašnjosti, nikada se toliko ne bave prošlosti. Pripremaju se za dešavanje u Lugansku i Donjecku, ali bez panike, bez euforije, kao što to čine stranci - naveo je.

Dodao je da se trenutno organizira teritorijalna odbrana, ali ništa napadno. Predsjednik je, dodaje, informirao građane da se vode veliki diplomatski razgovori, tako da se još uvijek može reći da na terenu radi diplomatija.

Na pitanje da li napetost u Ukrajini može imati ozbiljne posljedice po situaciju na Balkanu, pogotovo u Bosni i Hercegovini, Aćimović je odgovorio potvrdno.


Rusija ima veliku energetsku moć

- Stvari koje su dogovorene između velikih sila, što mi ne znamo, mogu imati u tim njihovim dogovorima velike reperkusije unutar zemlje. Tu situaciju bi pojedini korumpirani političari mogli iskoristiti za izazivanje sukoba. To je nešto što se može desiti u BiH - istakao je.

Dodao je da bi situacija trebala biti razjašnjena do 15. februara.

- Rusija ima veliku energetsku moć. Uvijek su svi problemi nastajali zimi, kada se moglo manipulisati dotokom plina. Ako se budu dešavale neke veće stvari, onda će se dešavati do 15. februara. Poslije toga mislim da će diplomatija i razum prevladati - kazao je Aćimović .

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.