PREDSJEDNIK HDZ-A BIH

Čović nakon sastanka sa Butkovićem: Nema pregovora i trgovine oko hrvatskih nacionalnih interesa

Kazano mi je da smo pozvani kolega Izetbegović i ja, da li kao predstavnici u Domu naroda ili kao predsjednici stranaka, ne znam, ali osobno nemam ništa protiv da razgovaramo na svakoj lokaciji BiH, kazao je komentarišući poziv na sjednicu NSRS

Oleg Butković i Dragan Čović. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić

25.1.2022

Nema pregovora i trgovine oko hrvatskih nacionalnih interesa, naše ustavne jednakopravnosti i legitimnog predstavljanja hrvatskog naroda u institucijama BiH, kako to predviđa Ustav BiH. Ovo je danas u Mostaru poručio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

To znači, pojasnio je on, jednakim intenzitetom ili "ako ćemo govoriti o prioritetima, ali to je cjelina, to su domovi naroda i to je Predsjedništvo - provesti sve odluke Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH".

Naglasio je da to nisu teme o kojima će se pregovarati, počevši od ujutro, kada kreću razgovori, a koji su planirani da traju 4,5 dana.

- Ujutro imamo zajednički Kolegij sa gospodinom Palmerom (Matthew Palmer) i gospođom Ajhorst (Angelina Eichhorst). Mislim da ćemo jedan dan još biti u Sarajevu, a potom se izmjestiti na drugu lokaciju, vjerujem prema jugu BiH gdje bi trebali okončati pregovore. 

Tako da ne znam otkud ideja da žrtvujemo bilo koju, znači oko tih stvari se apsolutno ne pregovara niti se to može, to je strateški interes i hrvatskog naroda, ali time čuvamo i BiH, jednakopravno, ustavno sva tri konstitutivna naroda u BiH i svih njenih žitelja, a legitimno predstavljanje su imperativ - rekao je Čović.


Upitan hoće li se odazvati na poziv Nedeljka Čubrilovića upućen njemu i Bakiru Izetbegoviću da se obrate na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Čović je kazao da su taj poziv dobili jučer te da će u komunikaciji s predstavnicima RS vidjeti šta je cilj obraćanja te da će prema tome zauzeti stajalište.

- Kazano mi je da smo pozvani kolega Izetbegović i ja, da li kao predstavnici u Domu naroda ili kao predsjednici stranaka, ne znam, ali osobno nemam ništa protiv da razgovaramo na svakoj lokaciji BiH, u svakoj instituciji BiH kako bi vratili povjerenje u institucije BiH i kako bi omogućili da one profunkcioniraju kao takve-naveo je Čović.


Dragan Čović. M. Smajkić

On se, inače, novinarima obratio nakon sastanka kojeg je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održao sa Olegom Butkovićem, ministrom mora, prometa i infrastrukture u Vladi Republike Hrvatske.

Na sastanku je razgovarano o brojnim infrastrukturnim projektima.

Butković je podsjetio da su u mandatu Vlade čiji je član napravljeni brojni projekti, kao što je most Svilaj na koridoru 5C.

- Predstoji nam završiti most Gradiška koji ide svom kraju, s naše strane izgraditi pristupnu cestu i to su zaista veliki projekti i gdje smo pokazali zrelost ali i činjenicu da dvije prijateljske zemlje mogu realizirati velike projekte. 


Butković i Čović. M. Smajkić

U saradnji sa BiH radimo i druge projekte, prvenstveno sporazum o održavanju svih mostova koji nas vežu, tu je najbitniji most Brčko - Gunja. 

Njemu je ograničen teretni promet i na sinovi tog sporazuma smo formirali radne skupine, tako nas u ovoj godini očekuje zajednička obnova tog mosta po principu pola-pola - rekao je, između ostalog, hrvatski ministar te najavio i druge projekte poput ceste Mostar - Široki Brijeg - Imotski-Zagvozd.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.