SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Metju Palmer poručio: Najvažnije je osigurati integritet izbornog procesa, za dogovor ostalo jako malo vremena

Drugo, važno je da svim građanima BiH bude omogućeno da imaju priliku da u ravnopravnoj utakmici se kandidiraju i učestvuju u pozicijama na raznim nivoima

Matthew Palmer. S. Spahić

Piše: D. H.

26.1.2022

Specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu  Metju Palmer (Mathew Palmer) nakon sastanka s članovima oba doma Kolegija Parlamenta BiH, naglasio je da je za izlazak BiH iz krize najvažnije da institucije bude funkcionalne.

- Da bi BiH izašla iz krize, jake funkcionalne institucije su najvažnije. Dakle, ne radi se o nekom sekundarnom ili površnom sredstvu ako se radi o tome da se postigne sporazum o izbornoj reformi i ograničenoj promjeni Ustava. To je ključno - smatra Palmer.

Palmer je bio direktan šta je glavni cilj ovog pregovaračkog procesa.

- Prije svega je najvažnije osigurati integritet izbornog procesa. Cilj je da se svaki glas čuje i da svaki glas bude prebrojan. I važno je da javnost u BiH čuje i shvati da je to tako. Drugo, važno je da svim građanima BiH bude omogućeno da imaju priliku da u ravnopravnoj utakmici se kandidiraju i učestvuju u pozicijama na raznim nivoima. Ovo u potpunosti podržava perspektivu BiH u vezi sa EU i potpuno je u skladu s okvirom Dejtonskog mirovnog sporazuma, a to je da BiH čine dva etntiteta, tri konstitutivna naroda i Brčko Distrikt - naglasio je Palmer.

Američki izaslanik kao treću bitnu stvar ističe kako je važno da su insitucije FBIH jake i funkcionalne. 

- Ono što je također bitno je da što se tiče BiH je da FBiH bude u ravnoteži sa RS, što će omogućiti funkcionalan dejtonski sistem. Sve je ovo moguće postići, ali nije lako postići. I za postizanje sporazuma je ostalo jako malo vremena. Vrlo je bitno da se izbori održe kako je planirano na jesen, a promjene izbornog sistema moraju biti napravljene minimalno 6 mjeseci prije izbornog procesa. Mi ćemo sa svim akterima koji učestvuju u ovom procesu, Angelina i ja raditi, kao partneri - naglasio je Palmer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.