NISKA PRIMANJA

Nešić pitao Viškovića: Kako mislite da penzioneri prežive, prosječna penzija neće biti dovoljna ni za hranu

Hvalite se najavom najvećeg povećanja penzija u historiji od 4 posto, a znate da ste penzionere u startu prevarili, rekao je Nešić

Nenad Nešić i Radovan Višković. Arhiv

N. Aj.

26.1.2022

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, uputio je saopćenje za javnost u kojem se osvrnuo na premijera RS Radovana Viškovića.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Gospodine Viškoviću, kako vas nije sramota da se smješkate i slikate sa predstavnikom udruženja penzionera, a dobro znate da ste prevarili i njega i 272.000 penzionera RS?

Iako je godišnja inflacija u 2021. bila 5,9 posto, vi za svoj obračun povećanja penzija koristite niži iznos prosječne inflacije od 1,7 posto u odnosu na prosjek 2020. godine, čime varate penzionere i dodatno im obezvrijeđujete ionako mizerna primanja.

Kažete da je penzija od početka 2021. godine porasla 10 posto, a po zvaničnim podacima PIO Fonda, prosječna penzija u januaru 2021. godine je bila 405,81 KM, a u decembru 414,25 KM, što znači da je penzija porasla samo 2 posto.


Pri tome, dobro znate da penzioneri najmanje 60 posto svojih primanja potroše na hranu, koja je u prošloj godini, po zvaničnim podacima poskupila 11 posto, mada penzioneri dobro znaju da je u radnjama sve poskupilo mnogo više i da danas mogu kupiti za trećinu manje ulja, brašna, povrća, mesa... u odnosu na prošlu godinu. Ne znam kako mislite da ovi ljudi prežive kada im prosječna penzija neće biti dovoljna ni za hranu.

Konačno, hvalite se najavom najvećeg povećanja penzija u historiji od 4 posto, a znate da ste penzionere u startu prevarili, pošto će inflacija nastaviti da raste i u narednoj godini, pa će im se primanja iz mjeseca u mjesec realno smanjivati.

Penzionerima su neophodna pristojna primanja i zato je DNS planom „Za našu Srpsku“ predvidio uvođenje pravila da prosječna penzija ne može biti niža od 50 posto prosječne plate, što znači da bi danas prosječna penzija bila najmanje 520 KM - zaključuje se u saopćenju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.