NAKON SASTANKA U ZGRADI EU

Dodik: Nema mogućnosti da RS prihvati indirektni izbor, neću trošiti vrijeme na pregovore

Lider SNSD-a je kazao da je to "stvar Federacije BiH"

S. Spahić

Dodik ispred zgrade EU

Foto: S. Spahić


Lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je, nakon sastanka sa Metjuom Palmerom (Matthew) i Angelinom Ajhorst (Eichhorst) u zgradi EU, kako neće ići na pregovore o izbornom zakonu jer je to "stvar Federacije BiH". 

Srbi diskriminiran narod u Federaciji

On je poručio da neće trošiti vrijeme na to jer nema mogućnosti da RS prihvati indirektni izbor. Rekao je da je ključno pitanje izborni zakon i izborna reforma koja ga definiše.

- Mi iz većinske koalicije u RS smo imali razgovor. Koliko smo razumjeli, razgovor će se obaviti i sa predstavnicima opozicije RS. Oni su nam iznijeli svoju tehničku agendu da obave ovdje razgovor ujutro sa Interresornom grupom, a onda se sele u Neum - rekao je Dodik, koji je izbjegao Bošnjake nazvati Bošnjacima, već je upotrijebio termin Muslimani, kada je govorio o sastanku u Neumu, gdje je rekao da će medijatori Palmer i Ajhorst pokušati da nađu rješenje.

- U Neumu će pokušati da dobiju određena olakšanja koja se referiraju na dvije stvari, odnosno Predsjedništvo BiH i Dom naroda Federacije. Ono što oni smatraju da će biti neophodne neke male izmjene Ustava, kako oni to kažu, kako bi se obezbijedilo da se donese taj novi izborni zakon. I to naravno ne može bez nas. 

Mi smo zainteresovani da za rješenja vezana za Dom naroda u FBiH, jer smo svih ovih godina bili potpuno diskriminisani kao narod u Federaciji. I u tom pogledu gledat ćemo na koji način će biti predložene promjene, da vidimo i da bude omogućeno da Srbi mogu birati delegaciju. I ta delegacija u pravilu ima popunu kakva se predviđa Ustavom, a ne da bude od 17, devet... 

NSRS ima pravo da izabere svoju delegaciju i RS mogu predstavljati i drugi, ne samo Srbi. Da li će doći BiH u takvo stanje, to je stvar procesa. Ali, u RS-u je propisan način izbora i RS će svojom skupštinskom većinom birati svoju delegaciju.  - kazao je Dodik.

Izetbegović odbio poziv na sjednicu NSRS

- Što se nas tiče, konstitutivnost naroda može biti vidljiva i distribuirana kroz čitav politički sistem. Nikakvo nametanje ne prihvatamo, mi ćemo biti protiv toga. Mi ćemo podržati interes srpskog naroda u Federaciji, da se omogući da svi mogu glasati. Mislim da se rješenje, koje se u posljednje vrijeme distribuira, ono se odnosi na to da se u FBiH bira predstavnik hrvatskog naroda i ostalih, bošnjačkog naroda i ostalih, a u RS srpskog naroda i ostalih. To omogućava da svi koji imaju pravo glasa mogu biti birani. Ako idu ka tom rješenju, mi ćemo to podržati. Konstitutivnost građana mora biti zadržana - dodao je on.

Dodik kaže da njihova namjera da razgovaraju sa svim akterima u BiH. Dotakao se i sjednice Narodne skupštine RS koja se održava 1. februara, a za koju su poziv dobili predsjednik SDA Bakir Izetbegović i lider HDZ-a Dragan Čović.

- Mi pokušavamo, kako to oni zovu, "deeskalacijom" da vidimo neke stvari, veoma je jasna naša namjera da razgovaramo sa svim akterima u BiH i da se zatim 1. februara održi Narodna skupština na kojoj će se razgovarati o aktuelnoj situaciji. Mi smo pozvali Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića da se obrate Skupštini sa svojim stavovima. Mislimo da treba da obavimo tu debatu, nažalost Bakir je to već odbio kao što sve odbija, ja sa spreman na bilo kojem mjestu da razgovaram sa bilo kim - poručio je Dodik.

RS će predložiti poseban zakon

- RS će predložiti zakon u kojem će se tražiti da se kazni bilo ko nazove BiH, RS, FBiH, Brčko ili kantone genocidnim i da će to biti zatvorska kazna od pet godina. Ako to prihvate naši partneri u Parlamentu, a ne vidim razlog da se to ne desi, spremni smo da učestvujemo u radu - istakao je Dodik.

Više o temi Milorad Dodik

NA VRH

Podijeli članak na