PREDSJEDNIK SBB-A

Radončić: Pomak treba napraviti u Neumu, kada postoji želja, za sve se nađe rješenje

Vladajućim strankama, radi se o SNSD-u, HDZ-u i SDA, najviše odgovara da se ništa ne dogodi, da se izbori održe po starim pravilima, da se nastavi ogromna i brutalna izborna krađa

Radončić: Otvorili smo sve teme. S. Spahić

S. Spahić

27.1.2022

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, nakon razgovora s direktoricom Evropske komisije za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Ajhorst (Eichhorst) i specijalnim  izaslanikom SAD za izbornu reformu Metjuom Palmerom (Matthew), kazao je novinarima kako je ovo posljednja šansa kada će BiH imati toliku pažnju i zvaničnog Vašingtona i Brisela.


Ignoriranje ozbiljnih razgovora nije politički čin odgovornih ljudi

- Otvorili smo sve teme. Moram reći da ne smatram mudrim postupak prijatelja iz SDP-a. SDP, makar sam ja to tako doživljavao na bazi izbornog rezultata iz 2018. godine, je lider opozicije. Na ovaj način SDP sebe delegitimira kao lidera, jer lider opozicije mora da bude na svim značajnim mjestima, pogotovo tamo gdje možemo veoma direktno da razmijenimo sve argumente za i protiv prema vladajućim strankama, naročito HDZ-u i SDA.

Ja i dalje želim da vjerum da ćemo naći taj kapacitet da dođemo do zajedničkog teksta u Neumu i u tom smislu SBB će participirati, jer smatramo da bježanje, sklanjanje ili ignoriranje bilo kakve vrste ozbiljnih razgovora nije politički čin odgovornih ljudi - kazao je Radončić.

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je kako se pomak treba napraviti u Neumu te da se, kada postoji želja, za sve nađe rješenje.

- Mislim da nije neka velika mudrost otkriti da vladajućim strankama, radi se o SNSD-u, HDZ-u i SDA, najviše odgovara da se ništa ne dogodi, da se izbori održe po starim pravilima, da se nastavi ogromna i brutalna izborna krađa, da se nastavi velika međunacionalna i međuentitetska tenzija, i stoga ćemo vidjeti u Neumu kako možemo krenuti dalje - naveo je lider SBB-a.


Fahrudin Radončić. S. Spahić

Radončić je rekao da, ako se podiže izborni standard, da nema izborne krađe, da nema lopovluka, inženjeringa, to su onda suštinske, a ne tehničke promjene.

- Mislim da bi bilo jako dobro da imamo riješen kompletan paket, da sve probleme stavimo na sto. Zamislite situaciju da se izbori održe na stari način i da onda u oktobru  ne možemo formirati Federalnu vladu i da ista ova vlada koja je četiri godine u tehničkom mandatu ostane još četiri godine. To su strašne posljedice po Federaciju. Ja mislim da takvih avanturista neće biti i da će Neum biti uspješna priča - izjavio je lider SBB-a.


U bošnjačkom korpusu ima dovoljno kandidata za crne liste

Na kraju je prokomentirao i nedavno proširenu listu sankcija.

- Treba očekivati, prema svim informacijama koje su dostupne javnosti, nove sankcije, ne samo političarima iz Republike Srpske. Vjerujem da je igra mrkve i štapa jedino što može donijeti rezultat. Imamo mi u bošnjačkom korpusu dovoljno kandidata za crne liste i mislim da oni, iako to javno negiraju, itekako vode računa, kao i Hrvati, i da to može biti važan poticaj da se dođe do političkog rješenja - kazao je Radončić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.