VAREŠ

Elmedina Muftić saslušana u SIPA-i zbog komentara na Facebooku o Milanoviću i Čavari te dijeljenja objave Mustafe Cerića

Na to pitanje od policijskih službenika SIPA-e odgovorila sam da sam ovim statusom branila ustavni poredak Bosne i Hercegovine, njezin suverenitet i integritet, koji je narušio svojom izjavom predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, rekla je M

Elmedina Muftić. Printscreen

N. Aj.

27.1.2022

Novinarka i književnica iz Vareša Elmedina Muftić saslušana je jučer u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog komentara koje je napisala na Facebooku, a na temelju istrage o izazivanju nacionalne, rasne i vjerske mržnje razdora i netrpeljivosti.

- Prva objava je bila za obraćanje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u Skupštini UN-a gdje je rekao da on predstavlja bosanske Hrvate, na šta sam ja odgovorila Milanoviću da on ne predstavlja Hrvate i da svi građani BiH u UN-u su bili predstavljani od strane od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željko Komšić. I to je Tužilaštvu BiH bio poziv na mržnju. Na to pitanje od policijskih službenika SIPA-e odgovorila sam da sam ovim statusom branila ustavni poredak Bosne i Hercegovine, njezin suverenitet i integritet, koji je narušio svojom izjavom predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Drugo pitanje i drugi dokaz na osnovu kojeg su me teretili jeste moj odgovor Marinku Čavari, koji je predsjednik Federacije BiH, a u povodu njegovog dolaska u Vareš kada je dao izjave i nas Bošnjake na jedan vrlo fašistički nalin okarakterisao kao ljude koji osim islama i bošnjaštva sve drugo osporavaju i ne priznaju. Odgovorila sam da to nije istina i da su to fašistoidne izjave. To je neko od istražitelja Tužilaštva BiH okarakterisao kao mržnju na šta sam odgovorila u svojoj izjavi SIPA-i da to ne može biti mržnja. Ja sam odgovorila samo argumentovano na Čavarine izjave koje je on izrekao na račun Bošnjaka i da sam začuđena, što je isto ušlo u zapisnik, da Tužilaštvo nije reagovalo na izjave mržnje Marinka Čavare, kao predsjendika FBiH koji je odgovoran za sve građane BiH, a posebno Federacije, već jednog običnog građanina BiH. Bilo je i pitanje zašto sam u jednom od postova napisala: "Za sve izrečeno Marinko Čavara marš" i šta o tome imam reći, ja sam rekla da sa tog mjesta iz SIPA-e opet mu poručujem jedno veliko marš za sve što je rekao za Bošnjake - rekla je Muftić u video objavi na Facebooku.


Dodala je da su je teretili za prenošenje posta Mustafe Cerića koji je podržao profesora Zlatana Begića. Rekla je da ga je prenijela u znak podrške profesoru Begiću koji je bio u TV duelu sa Milanom Tegeltijom.

- I ono najgnusnije i najalarmantnije za sve nas Bošnjake treba da bude to da su me teretili za post koji sam prenijela od Ezhera Beganovića. To je post, jedan crtež djeteta iz Bužima, možda je dijete prvi razred osnovne škole, dijete je nacrtalo crtež na kojem se vide vojnici Armije RBiH, zastava Republike BiH. Na dijeljenje tog posta dala sam svoj komentar da su to potomci hrabrih bužimskih vitezova Nanića, Harija, Topala, Džambe i Bajraktarevića i to je Tužilaštvu BiH zasmetalo - kazala je Muftić.

Kompletno njeno obraćanje pogledajte u videu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.