PREDSJEDNIK NES-A

Ogrešević: Trenutna kriza ne odgovara nikome, jasno je da se neki boje majorizacije i centralizacije

Bosanci i Hercegovci ne mogu dozvoliti da budu svedeni na rezervat, poručio je Ogrešević

E. Ć.

Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a

Foto: NES


Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine učestvovat će na sastancima predstavnika parlamentarnih stranaka u Neumu gdje će se uz posredovanje direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Ajhorst (Eichhorst) i specijalnog izaslanika Ministarstva vanjskih poslova SAD Metjua Palmera (Matthew) razgovarati o izmjenama Izbornog zakona BiH, izjavio je Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a.

Dijalog nema alternativu

- Dijalog nema alternativu. Tačnije, alternativa dijalogu je nastavak ili čak eskalacija krize u već postojećoj blokadi rada zakonodavnih i izvršnih organa na državnom nivou. Zbog toga je neophodno prvo deblokirati rad Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH, te u tom kontekstu očekujemo snažnu podršku i pomoć od naših američkih i evropskih prijatelja - kazao je Ogrešević te dodao:

- Trenutna kriza ne odgovara nikome. Blokade, nazadovanje, siromašenje, strah od novog rata tiču se sva tri naroda i ostalih. Svi imaju svoje strahove. Jasno je da se neki boje majorizacije i centralizacije, ali Bosanci i Hercegovci ne mogu dozvoliti da budu svedeni na rezervat. Posebno jer se vlasti bosanskohercegovačkog entiteta RS ponašaju kao da je to entitet jednog naroda.

Najveći problem je višedecenijska korupcija i pljačka naroda i države

Kako je Ogrešević naveo, NES je spreman razgovarati o svakom rješenju koje će donijeti napredak i jačanje države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, ali da su protiv svakog prijedloga koji bi mogao dodatno stvoriti uslove za razgradnju države i nove podjele.

- S druge strane, dok razgovaramo o izmjenama Izbornog zakona BiH ne treba zaboraviti da je vlast u Federaciji i državi blokirana. Da su domovi naroda, entitetsko glasanje, vitalni nacionalni interes u praksi odavno mehanizmi za blokade i ucjene, zbog čega se razgovori o izmjenama Izbornog zakona ne trebaju svesti samo na promjene izbora isključivo članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Još jednom podsjećamo da je naš zajednički i najveći problem višedecenijska korupcija i pljačka naroda i države. Uvjereni smo da isključivo dijalogom i radom u zajedničku nam korist možemo konačno stati u kraj tome - poručio je Ogrešević.

NA VRH

Podijeli članak na