ZA SVE ŠTO ČINI ZA BIH

Reis Kavazović dodijelio priznanje britanskoj zastupnici Kirns

Nama u Bosni i Hercegovini je važno da za saveznike imamo SAD, UK i EU, i bilo bi nam jako važno da UK poveća svoje prisustvo u našoj zemlji u svakom smislu - naglasio je reisu-l-ulema

Uručeno priznanje. Preporod

E. T. / Preporod

28.1.2022

Gospođa Alicia Kearns, članica Konzervativne partije Velike Britanije, predsjednica Svepartijske parlamentarne grupe Britanskog parlamenta za Bosnu, danas, 28. januara. 2022. godine, posjetila je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein- ef. Kavazovića, javlja Preporod. 

Sastanku je prisustvovala i gospođa Elmina Kulasić, predstavnica britanske organizacije Remembering Srebrenica koja je doprinijela organizaciji ovog susreta.


Dodatna nada

Reisu-l-ulema je zahvalio gospođi Alicia Kearns za sve što radi u Britanskom parlamentu i van njega kako bi Britanskoj vladi i javnosti približila informaciju o stanju političke krize u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu. Kazao je da su rasprave u Britanskom parlamentu koje je gospođa Kearns organizirala i vodila bile sa velikom pažnjom praćene u našoj zemlji i da su pružile našim građanima dodatnu nadu jer su shvatili da imaju moćnog saveznika za prijatelja.

Složio se sa njenim ranije izrečenim stavom da kriza u Bosni i Hercegovini, koja je inicirana i poticana izvan Bosne i Hercegovine, slabi poziciju Zapada i NATO-a a jača određene nedemokratske režime iz naše bliže i dalje okoline koje imaju za cilj sučeljavanje sa Zapadom i NATO-om u Bosni i Hercegovini kao i nekim drugim zemljama.

- Nama u Bosni i Hercegovini je važno da za saveznike imamo SAD, UK i EU, i bilo bi nam jako važno da UK poveća svoje prisustvo u našoj zemlji u svakom smislu - naglasio je reisu-l-ulema.

Gospođa Kearns je upoznala reisu-l-ulemu kako je imala težak zadatak da britanskim parlamentarcima i ukupnoj britanskoj javnosti skrene pažnju na veliku političku krizu koja je izazvana u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci. Ona smatra da se u Bosni i Hercegovini koristi vrlo neprimjeren govor od strane političkih aktera iz entiteta RS čiji je cilj intenziviranje mržnje i netrpeljivosti među narodima i etničkim grupama u našoj zemlji.


Doprinos očuvanju mira

Parlamentarka g. Kearns se saglasila sa stavom reisu-l-uleme da svi oni koji ugrožavaju mir, sigurnost i cjelovitost Bosne i Hercegovine trebaju odgovarati za svoje djelovanje pred sudovima i da s njima ne bi trebalo praviti nikakve pogodbe.

Reisu-l-ulema je zamolio gospođu Kearns da potakne druge svoje kolege u evropskim parlamentima da posude svoj glas žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini kojima su zločinci oduzeli mogućnost da govore u svoje ime.

Na kraju susreta, reisu-l-ulema je gospođi Alicia Kearns dodijelio priznanje za njen doprinos očuvanju mira i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.