URSULA FON DER LEJEN

Predsjednica Evropske komisije odgovorila na pismo organizatora protesta u Briselu: Bosna i Hercegovina pripada EU

EU duboko žali zbog produžene političke krize, koja je zaustavila napredak u provođenju reformi i osuđuje blokadu državnih institucija. Put kojim trenutno ide RS može samo voditi u izolaciju, poručila je Fon der Lejen

E. Ć.

Fon der Lejen: Čestitala na uspjehu inicijative

Foto: Twitter


Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) odgovorila je Emiru Ramiću, direktoru Instituta za istraživanje genocida Kanada, i Hamdiji Draganoviću, članu Upravnog odbora organizacije Platform BiH, nakon što su širom svijeta organizovani protesti u znak podrške Bosni i Hercegovini.

Fon der Lejen se zahvalila na poruci upućenoj 13. januara u kojoj je izražena zabrinutost zbog trenutne političke situacije u BiH, kao i spisak potpisnika pisma. Predsjednica Evropske komisije je čestitala na uspjehu inicijative organizovane 10. januara u Briselu i mnogim drugim gradovima. 

Kako je von der Lejen navela u pismu, ona i njene kolege su u Vijeću EU su sa predstavnicima država članica EU u tom trenutku diskutirali o situaciji u BiH.

Od ključnog značaja je da se države deblokiraju

Bosna i Hercegovina ima budućnost u EU samo kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država. Predsjednica Fon der Lejen je ovu poruku ponovila tokom svoje posjete vašoj zemlji u septembru 2021. godine, te jasno posebno iskazala da je za zemlju od ključnog značaja da se deblokiraju državne institucije i počne raditi na toliko potrebnim reformama.

- EU duboko žali zbog produžene političke krize, koja je zaustavila napredak u provođenju reformi i osuđuje blokadu državnih institucija. Put kojim trenutno ide RS može samo voditi u izolaciju. Inicijative čiji je cilj povlačenje iz državnih institucija su neprihvatljive i ugrožavaju pristupanje vaše zemlje EU. EU također snažno osuđuje retoriku i akcije koje su preduzeli lideri RS-a tokom neustavnih proslava 9. januara, koje su dodatno pojačale tenzije. 

U Evropskoj uniji nema mjesta za minimiziranje i negiranje ratnih zločina i genocida, niti za glorificaranje ratnih zločinaca, navodi se u pismu, te dodaje:

- EU od predstavnika entiteta RS očekuje da se hitno u punom kapacitetu vrate da rade u državnim institucijama te osiguraju da one funkcioniraju na odgovarajući način; to je bitno kako bi Bosna i Hercegovina u potpunosti koristila programe i sredstva EU te da se podstakne socio-ekonomski oporavak od pandemije. 

Bez potpuno funkcionalnih državnih institucija, Bosna i Hercegovina rizikuje da izgubi značajna finansijska sredstva, kao što je komesar Varhelji (Oliver Varhelyi)jasno kazao tokom svoje posjete vašoj zemlji u novembru 2021.

BiH pripada Evropskoj uniji

Zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, i u bliskoj saradnji sa Venecijanskom komisijom Vijeća Evrope i OSCE-om, EU je također posvećena omogućavanju dijaloga o ustavnoj i izbornoj reformi kako bi se svim građanima Bosne i Hercegovine omogućilo da se natječu za poziciju predsjednika i za Dom naroda bez diskriminacije, što bi značilo usklađivanje sa presudama Evropskog suda za ljudska prava - poručila Fon der Lejen.

Ona je istakla da su reforme javne uprave bitne kako bi Bosna i Hercegovina ispunila 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o aplikaciji naše zemlje za članstvo u Evropsku uniju, kao i za njeno napredovanje na tom putu.

- Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji. Mi od svih političkih lidera očekujemo da se posvete Evropskoj agendi, a vama i ostalima iz civilnog društva zahvaljujemo što im ukazujete na pitanja od životne važnosti za mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost za svakog građanina Bosne i Hercegovine - dodala je Fon der Lejen.

NA VRH

Podijeli članak na