SAOPĆENJE PDP-A

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS: Jednostrano obraćanje Čovića ne može doprinijeti relaksiranju odnosa

On kaže da se još uvijek ne može načuditi ideji da se na sjednicu Narodne skupštine RS pozovu Bakir Izetbegović i Dragan Čović

Krunić: Uvijek smo za dijalog. Arhiv

Z. K.

29.1.2022

-U trenutku krize koja je izazvana nametanjem Inckove odluke koja se tiče vrlo osjetljive teme za sve narode u BiH, vladajućoj strukturi palo je na pamet da za svečanu govornicu Narodne skupštine RS pozove Dragana Čovića, strateškog partnera SNSD-a, koji kroz djelovanje svoje stranke slavi neke od najmonstruoznijih počinilaca genocida nad srpskim narodom. 

Nema grada u kojem je na vlasti HDZ da neka od ulica ne nosi imena ustaških ideologa, gdje nisu prefarbani ćirilični natpisi, a ni Miloradu Dodiku nije bilo teško da se svojevremeno sa Čovićem sastaje odmah nakon njegovog „hodočašća“ u Blajburg - rekao je Ljubiša Krunić, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Krunić kaže da dijalog mora postojati, ali da govornica NSRS nije mjesto za to, niti jednostrano obraćanje Čovića može doprinijeti relaksiranju odnosa.

- Uvijek smo za dijalog, prevazilaženje razlika i relaksiranje odnosa, ali ovo nije način za to. Hoće li Čović za svečanom govornicom najstarije i najznačajnije institucije RS reći da je pogrešno da mostarske ulice nose nazive Mile Budaka, tvorca krilatice „Srbe na vrbe“, Jure Francetića, komandanta ustaških jedinica u BiH, Ive Zelenike Tovarnika i drugih ideologa najmonstruoznijeg pokreta u Drugom svjetskom ratu? 

Hoće li to učiniti bar zbog stradalnika iz Potkozarja i hercegovačkih jama koje su punili oni koje slavi? Teško je to za očekivati.

I da se ne bismo vraćali daleko u prošlost, hoće li Dodik tražiti da se Srbima obezbijedi jednakost u svim kantonima gdje vlada HDZ, otvarnje pregovora sa Hrvatskom po pitanju Trgovske gore, pa bar kao uslugu za zalaganje za treći entitet, rješavanje „hrvatskog pitanja“ u BiH, Pelješkog mosta ili predaju jasenovačke građe Hrvatima koji na taj način mogu da se revizionistički odnose prema istoriji? Neće, jer je bio i ostao agent hrvatskih interesa - istakao je Krunić.

On kaže da se još uvijek ne može načuditi ideji da se na sjednicu Narodne skupštine RS pozovu Bakir Izetbegović i Dragan Čović, te da je potpuno neobjašnjiv apsurd tog postupka.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.