SJEĆANJE NA HEROJSTVO

Obilježena 80. godišnjica "Igmanskog marša"

Godišnjica je obilježena tradicionalnim maršem i polaganjem vijenaca i cvijeća delegacija na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu

E. T. / Anadolija

Na planini Igman danas je obilježena 80. godišnjica "Igmanskog marša", legendarnog proboja Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči, javlja Anadolu Agency (AA).

 • Stigli antifašisti iz cijelog regiona

  Stigli antifašisti iz cijelog regiona

  Foto: Anadolija


Tradicionalnim maršem i polaganjem vijenaca i cvijeća delegacija na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu obilježena je godišnjica jedne od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.

 • Obilježavanje na Igmanu

  Obilježavanje na Igmanu

  Foto: Anadolija


Obilježavanje godišnjice organizovao je Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata KS za ograničeni broj učesnika u skladu s epidemiološkim mjerama zaštite.

"Igmanski marš" izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.

 • Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama

  Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama

  Foto: Anadolija


Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedinog mogućeg pokreta. Učesnici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili proboj ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

NA VRH

Podijeli članak na