SJEĆANJE NA HEROJSTVO

Obilježena 80. godišnjica "Igmanskog marša"

Godišnjica je obilježena tradicionalnim maršem i polaganjem vijenaca i cvijeća delegacija na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu

E. T. / Anadolija

29.1.2022

Obiležena godišnjica Igmanskog marša - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+8

Na planini Igman danas je obilježena 80. godišnjica "Igmanskog marša", legendarnog proboja Prve proleterske brigade od Romanije do slobodne teritorije u Foči, javlja Anadolu Agency (AA).


Stigli antifašisti iz cijelog regiona. Anadolija

Tradicionalnim maršem i polaganjem vijenaca i cvijeća delegacija na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu obilježena je godišnjica jedne od najznačajnijih operacija tokom narodnooslobodilačke borbe (NOB) u Drugom svjetskom ratu.


Obilježavanje na Igmanu. Anadolija

Obilježavanje godišnjice organizovao je Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata KS za ograničeni broj učesnika u skladu s epidemiološkim mjerama zaštite.

"Igmanski marš" izveden je u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po dubokom snijegu i velikoj hladnoći na minus 38 stepeni, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.


Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Anadolija

Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni jakim njemačkim snagama. Štab brigade donio je odluku o izvršenju opasnog, ali jedinog mogućeg pokreta. Učesnici marša prošli su pokraj Sarajeva i preko Igmana izvršili proboj ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.