BROJNI VISOKI ZVANIČNICI

IGK: Vlada Kanade odgovorila na veliku kampanju bh. dijaspore o političkoj krizi i sankcionisanju Dodika

Stav kanadske vlade u vezi Bosne i Hercegovine je potpuno jasan: bilo kakvo osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i udar na ustavni poredak, predstavlja prijetnju stabilnosti, suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu BiH

IGK pokrenuo kampanju pod nazivom "Hitni apel na političku krizu u Bosni i Hercegovini". Ilustracija

N. Aj.

31.1.2022

Iz Instituta za istraživanje genocida Kanada saopćeno je da je Vlada Kanade je odgovorila na veliku kampanju bosanskohercegovačke dijaspore.

- Odgovor je došao preko Filomene Tasi (Tassi), ministrice u Vladi Kanade na kampanju koju je pokrenuo Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pod nazivom "Hitni apel na političku krizu u Bosni i Hercegovini". Ministrica je između ostalog napisala: "Ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja veliku prijetnju miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini ali i u cijelom regionu i šire. Kanada je uvijek na strani mirne, ekonomski održive, multietničke demokratske Bosne i Hercegovine. Stav kanadske vlade u vezi Bosne i Hercegovine je potpuno jasan: bilo kakvo osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i udar na ustavni poredak, predstavlja prijetnju stabilnosti, suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Trenutna dešavanja u Bosni i Hercegovini su u suprotnosti sa opredjeljenjima Kanade za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu".

U toku je politička debata najodgovornijih kanadskih političkih subjekata u vezi sa krizom u Bosni i Hercegovini. Očekuju se konkretnije mjere od Vlade Kanade u smislu sprečavanja secesionističkih težnji Milorada Dodika i svih drugih koji narušavaju funkcionisanje države Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju.

Dodaje da je važno napomenuti da je bh. dijaspora u Kanadi samo su u prvoj sedmici kampanje poslala više od hiljadu pisama članovima Kanadskog parlamenta.

- Dobili smo odgovore od brojnih vladinih i nevladinih visokih zvaničnika, uključujući i nekoliko članova Kanadskog parlamenta, a to su gospodin Peter Fonseka (Fonseca), Mari-Frans Lalonde (Marie-France), Emanuela Lambropolos (Emmanuella Lambropoulos), Brajan Mas (Brian Masse).

Alan Rok (Allan Rock), koji je služio kao kanadski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, a prethodno je služio u kabinetu bivšeg premijera Žan Kretiena (Jean Chrétiena) kao ministar pravde i ministar zdravlja je javno podržao kampanju. Javna i nedvosmislena osuda jednog od najuglednijih kanadskih boraca za ljudska prava i slobode i borbu protiv genocida, gospodina Roka, na ustavni poredak, teritorijalni integritet, nezavisnost, suverenost i međunarodni subjektivitet države Bosne i Hercegovine i njegova podrška kampanji svjedoči o potrebi još snažnije i konkretnije uloge Kanade u odbrani i jačanju bosanskohercegovačke države - navode iz IGK-a.

Podsjećaju da je prije sedam dana IGK je u ime bosanskohercegovačke zajednice započeo kampanju slanja pisama članovima Parlamenta Kanade, pozivajući Vladu Kanade da sankcioniše secesionističke težnje Milorada Dodika i drugih koji ozbiljnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, napadom na ustavni poredak, ugrožavanjem državnih institucija i ozbiljnim kršenjem ljudskih prava i sloboda pokušavaju otcjepiti entitet Republika Srpska od države Bosne i Hercegovine. Kanada je pozvana da upotrebom svih sredstava, pojačanom saradnjom sa svojim saveznicima i konkretnijom saradnjom sa probosanskim liderima i državnim institucijama osigura očuvanje mira, stabilnosti terotorijalnog integriteta, nezavisnosti Bosne i Hercegovine u cilju sprečavanja novog genocida i agresije.

Više o kampanji možete pogledati na ovom linku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.