POTPREDSJEDNIK FBIH

Marinko Čavara ugostio ambasadora Japana u BiH Ita Makotu

Tema sastanka bila su aktuelna politička pitanja u BiH

Potpredsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i veleposlanik Japana u BiH Ita Makota. URED ZA INFORMIRANJE PFBIH

A. O.

31.1.2022

Potpredsjednik Federacije BiH Marinko Čavara u posjet je primio ambasadora Japana u BiH Ita Makotu.

Naime, oni su razgovarali o aktuelnim političkim pitanjima u Federaciji BiH i BiH, te o mogućnostima unapređenja saradnje između Japana i Federacije BiH, posebice kroz oblasti gospodarstva, turizma i kulture.


Partnerski odnos

Ambasador Japana Ito Makoto istaknuo je da se za vrijeme svog mandata u BiH zalaže za unapređenje bilateralnih odnosa dviju zemalja, ali i za poboljšanje situacije u BiH, obzirom da je Japan članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Također, istaknuo je kako Japan ima dobar partnerski odnos s Europskom unijom, te da podržava europski put BiH koji je ujedno i put razvitka i stabilizacije situacije u BiH.


Brojni programi, donacije i projekti

Čavara se zahvalio Vladi Japana na pomoći koju pruža Federaciji BiH i BiH, a koja je prepoznatljiva u javnosti kroz brojne programe, donacije i projekte koji pridonose poboljšanju životnih uvjeta za svakog stanovnika u Federaciji BiH i BiH.

Jedan o takvih projekata je i projekt nabavke poljoprivredne opreme za Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba „Bakovići“ u općini Fojnica, za koji je Vlada Japana odobrila 134.600 KM. Tim povodom, sutra će u Zavodu biti upriličena svečanost primopredaje donacije Vlade Japana kojoj će nazočiti veleposlanik Ito i potpredsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.