SKUPŠTINA KS

Zahiragić: Ovo nije zakon SDA, već zastupnika iz različitih stranaka

Priča o nepravednom zakonu traje jako dugo i u nekim dijelovima FBiH je ta priča vrlo argumentirana, a tu prednjači Tuzlanski kanton koji se ošteti za nekoliko desetina miliona svake godine - poručio je Konaković

Haris Zahiragić. Screenshot

Piše: S. Spahić

1.2.2022

U toku je 22. hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajeva. Tema hitne sjednice je usvajanje izmjena Zakona o pripadnostima javnih prihoda Federacije BiH kojim se ukida ponder 2 za Kanton Sarajevo. 

Za raspravu se prijavio zastupnik SDP-a Samir Suljević, koji je poručio da se u Domu naroda FBiH nije fokusiralo na finansijske analize i prijedloge, nego su se zastupnici ponašali lokalistički. 

- Dom naroda je 14. oktobra 2021. usvojio zaključak da se donese novi zakon koji će obuhvatiti sve kriterije, a ove izmjene su parcijalne, jer ne obuhvataju načelo transparentnosti i pravičnosti. Nije dobro kažnjavati KS zato što Vlada FBiH nije napravila prijedlog novog zakona. Zakon treba povući i radna grupa treba formirati prijedlog novog zakona, koji će biti sveobuhvatan - rekao je Suljević.





Priča je negdje vrlo argumentirana

Nakon Suljevića se obratio i zastupnik NiP-a Elmedin Konaković.

- Priča o nepravednom zakonu traje jako dugo i u nekim dijelovima FBiH je ta priča vrlo argumentirana, a tu prednjači Tuzlanski kanton koji se ošteti za nekoliko desetina miliona svake godine - kazao je.

Poručio je da je pojašnjenje iz prijedloga izmjena Zakona o pripadnostima javnih prihoda Federacije BiH da je ponder 2 služio za saniranje ratne štete najveći laicizam koji je čuo u politici.

- Žele reći da je te 2005. godine vlast, a u kojoj je liderisala SDA, procijenila da je u ratu stradalo Sarajevo, a nisu drugi gradovi u BiH - naveo je Konaković.

On smatra da je ovo nagrađivanje onih koji ne plaćaju porez, a da je jedina svrha ovih izmjena da se spriječe dobri rezultati "Trojke".

Ne vidi rezultate "Trojke"

Na to je replicirao Haris Zahiragić i poručio da se rezultati "Trojke" ne vide, ali i da ovo nije zakon SDA, nego zakon zastupnika iz različitih stranaka.

- Konaković je naveo da je ovo nagrađivanje onih koji ne plaćaju porez, vjerovatno aludirajući na zapadnu Hercegovinu. Zapadno-Hercegovački kanton je treći po fiskalnoj odgovornosti u FBiH, a najlošiji su Unsko-sanski i Livanjski, a razlog je to što su to rubni dijelovi BiH, a obično u svim državama u graničnim dijelovima ima najmanje fiskalne odgovornosti - poručio je Zahiragić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.