PREDSJEDNIK NES-A

Nermin Ogrešević za "Avaz": U Neumu su se vodile "žive" rasprave

Svim građanima se mora omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo – kazao nam je Ogrešević

Ogrešević: Obavezujuće presude. Avaz

Piše: A. Bajramović

1.2.2022

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević jedan je od učesnika pregovora o reformi izbornog zakonodavstva i izmjenama Ustava. Za „Avaz“ govori o svojim dojmovima iz Neuma i očekivanjima u narednim danima, jer je najavljen nastavak razgovora, bez prisustva predstavnika međunarodne zajednice.

Ogrešević kaže da potreba za ograničenim ustavnim promjenama i reformom izbornog zakona proističu iz presuda Evropskog suda za ljudska prava, a da se u Neumu razgovaralo i o mehanizmima za zaštitu integriteta izbornog procesa.



Razumijevanje prisutnih

- Tu je napravljeno značajno usaglašavanje. Stav svih prisutnih je da se trebaju primijeniti nove tehnologije i stvoriti tehničke pretpostavke koje će garantirati poštene i fer izbore. Čini mi se da to na dobrom putu. Izmjene ustava i izbornog zakona su bili tema, vrlo bitno pitanje bilo je i nadležnost Domova naroda i otklanjanje blokada i tačaka koje omogućavaju da se one dešavaju. Vidio sam razumijevanje svih prisutnih da se presude Evropskog, kao i Ustavnog suda moraju implementirati. Svim građanima se mora omogućiti aktivno i pasivno biračko pravo – kazao nam je Ogrešević.

Upravo u ovom dijelu do usaglašavanja nije došlo, jer su se za pregovaračkim stolom našli zagovornici isključivo etničkih principa s jedne, te probosanskih stranaka koje su jedinstveno zastupali rješenja koja bi svakom građaninu omogućila aktivno i pasivno biračko pravo.


„Žive“ rasprave

Ogrešević nije želio otkrivati detalje, ali prema informacijama sa sastanka u nekoliko navrata žustro su polemizirali lideri HDZ-a Dragan Čović i SBB-a Fahrudin Radončić.

- Naravno da smo mi iznosili svoja mišljenja, pa tako i gospodin Radončić, koja su imala ovakvu tendenciju. "Žive" su rasprave bile. Ne bih želio ulaziti u te detalje. Zaista bi to bilo s moje strane nekulturno. Evropski standard je, a to je stav Venecijanske komisije, da ne mogu biti razlike u vrijednosti glasa. To je odrednica koja je imperativna i koja definiše okvir za dogovor – ističe Ogrešević.

On smatra da je problem što su iz razgovora na ovu temu isključeni RS i njeni politički akteri.


Objektivizirati stavove

- Problem je da su apriori odbili inidirektan izbor, kao da se to njih ne tiče i da je to stvar FBiH a ne čitave države. Ne može se to svesti na bošnjačko – hrvatske odnose. Taj kontekst je vrlo loš za perspektivu dogovora. U konačnici moramo imati simetrična rješenja na nivou čitave BiH i mislim da u tom pravcu treba tražiti okvir za razgovore u budućnosti. Ne želim bilo čime pokvariti perspektivu dogovora, ali mislim da stavove treba malo objektivizirati. Mislim na sve u BiH – poručuje predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.