FERK

Firma iz Širokog Brijega novi opskrbljivač električnom energijom

U Bosni Hercegovini trenutno je 20 opskrbljivača strujom

U registru FERK-a je trenutno 15 opskrbljivača električnom energijom drugog reda. Ilustracija

L. S.

1.2.2022

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) danas je usvojila dva rješenja prema prijedlogu dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnosilaca zahtjeva "Pliva" i "Vodovod" Posušje, kao i i Zaključak prema zahtjevu za izmjenu i dopunu dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnosioca "Taktik" iz Gruda.

Također, FERK je usvojio i jedno rješenje prema prijedlogu dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnosioca zahtjeva Solarna elektrana "Hrgota solar" vlasnika Vedrana Hrgote iz Busovače, za solarnu fotonaponsku elektrana "Hrgota solar"


Dozvola za obavljanje djelatnosti

Doneseno je i Rješenje prema prijedlogu dozvole za rad (licencije) za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a podnosioca zahtjeva "Čavkunović - BP" Bihać i rješenje o privremenom oduzimanju dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om podnosiocu zahtjeva "Variplast" Gračanica.

Na sjednici su usvojena četiri nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije, i to za: FIO Sarajevo, AMITEA-II Mostar, "Vispak" prehrambena industrija Visoko i "Energosol" iz Jablanice.

Usvojeno je i pet nacrta dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnosiolaca zahtjeva: Obrt „RnP Energy“, vlasnika Dalibora Gudelja iz Busovače za tri solarne fotonaponske elekktrane VG1, VG2 i VG3, PV SOLIS, vlasnika Habiba Šute iz Čapljine za solarnu fotonaponsku elektranu "Solis" i "ES solar energy", vlasnika Fahre Škapura iz Tešnja za solarnu fotonaponsku elektranu "ES solar energy 1-23 kW".

FERK je razmatrao i usvojio Nacrt dozvole za opskrbu električnom energijom, dozvola drugog reda, podnosioca zahtjeva "Vibar" Široki Brijeg.

Opskrbljivači električnom energijom na području BiH su pravne osobe koje posjeduju dozvolu za obavljanje djelatnosti opskrbe kupaca električnom energijom, izdanu od nadležnog regulatornog tijela (Državne regulatorne komisije za električnu energiju u Bosni i Hercegovini - DERK, Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske - RERS).


Tri rješenja prema prigovoru kupaca

U registru dozvola koji ažurira FERK na svojoj internet stranici trenutno je 15 opskrbljivača električnom energijom drugog reda. Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske - RERS je izdala četiri dozvole za trgovinu električnom energijom i opskrbu na teritoriji Bosne i Hercegovine koje vode u svom registru. Državna regulatorna komisija za električnu energiju – DERK u registru dozvola ima jednog imatelja licence za trgovinu i opskrbu električnom energijom na teritoriji Bosne i Hercegovine, što znači da je u Bosni Hercegovini trenutno 20 opskrbljivača električnom energijom.

Usvojen je i nacrt dozvole za rad (licencije) za trgovanje LPG-om, podnosioca zahtjeva GAS&GAS Kiseljak.

Kako je saopćeno iz FERK-a, svi navedeni nacrti dozvola mogu se preuzeti na internet stranici www.ferk.ba, a zainteresirane osobe mogu dostaviti i svoje pisane komentare na nacrt do 10. februara 2022. godine, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektronsku adresu [email protected].

Na kraju, FERK je donio tri rješenja prema prigovoru kupaca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.