PREDSJEDNIK HDZ-A

Čović u Tuzli istaknuo da je iskreni odnos i saradnja Bošnjaka i Hrvata od iznimne važnosti

Predstavnici udruženja koji djeluju u okviru „Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga i institucija u Tuzlanskom kantonu, prenijeli su Čoviću političko-društvenu situaciju i prilike na području ovog kantona

Čović otputovao u Tuzlu. HDZ BiH

N. Aj.

2.2.2022

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović posjetio je danas Tuzlu i susreo se sa rukovodstvom stranačkih organizacija, predstavnicima Katoličke crkve, braniteljskih i kulturnih udruga koje djeluju na području Tuzlanske županije, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Ćović je jučer prisustvovao posebnoj sjednici NSRS-a u Banjoj Luci i obratio se zastupnicima te je, između ostalog rekao i da Srbi čuvaju RS kao i da se nada da ih u BiH neće snaći ista sudbina kao Hrvate.

U Tuzli je Čović, kako je saopćeno, upoznao "nazočne o aktualnoj situaciji kao i budućim smjernicama djelovanja".


Čović u Tuzli - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Predstavnici udruženja koji djeluju u okviru „Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga i institucija u Tuzlanskom kantonu, prenijeli su Čoviću političko-društvenu situaciju i prilike na području TK.

- Gotovo jednoglasno je iskazana doza zabrinutosti za ukupno političko stanje, a koje za posljedicu ima slabljenje ekonomskih prilika, neizvjesnost i dodatno slabljenje ukupnog životnog standarda. Na poseban način istaknuto je da ostaje žaljenje da nije došlo do dogovora ključnih aktera u Federaciji BiH budući je iskreni odnos i saradnja Bošnjaka i Hrvata na društveno-političkom planu od iznimne važnosti kako za Tuzlansku tako i druge kantone. Upućen je poziv i na jaču saradnju kroz organe državne i federalne vlasti s ciljem realizacije značajnih projekata za ovo područje - navodi se u saopćenju HDZ-a BiH.

Također, dodaje se da su politički predstavnici naglasili sve izraženiji problem ustavne i zakonske primjene konstitutivnosti naroda u institucijama u Tuzlanskom kantonu, a što je jedini zaštitni mehanizam za ostvarivanje prava naroda koji su manje brojniji na nekom od administrativnih teritorija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.