KAKVO ĆE VRIJEME BITI

Klimatolog Bakir Krajinović: Prognoze za februar daleko od rekorda, lani su izmjerena 22 stepena

Vide se posljedice globalnih promjena u atmosferi, koje osjetimo na svojoj koži

Krajinović: Sarajevo prednjači u pogledu nadmašenih apsolutnih vrijednosti. Avaz

L. S.

3.2.2022

Klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović na svom profilu na Facebooku objasnio je zašto najavljeni rast temperatura zraka nije ništa novo ni čudno.


Prvi put u historiji

- Očekuju se maksimalne dnevne temperature između 13 i 16 stepeni u Bosni, što je daleko od rekorda za ovaj mjesec. Kada već pomenuh rekorde, možda se neko sjeća prošlogodišnjeg februara i oborenih rekorda u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine.

Sarajevo prednjači u pogledu nadmašenih apsolutnih vrijednosti za maksimalnu temperaturu zraka. Ne tako davno, 25. februara 2008. godine, na Meteorološkoj stanici Sarajevo prvi put u historiji izmjerena je temperatura iznad 21°C, tačnije novi rekord iznosio je 21,4°C, što je za 1,2°C bilo veće od prethodnog.

Ponovo, 17. februara 2016. godine vrijednost temperature bila je iznad 21°C, tog dana izmjereno je 21,2°C, dakle vrlo blizu rekorda. Apsolutna maksimalna vrijednost iz 2008. godine zadržala je prvu poziciju do 17. februara 2020. godine, tog dana izmjereno je 21,6°C. Najnoviji rekord nije se dugo zadržao, već 26. februara 2021. godine u Sarajevu po prvi put tokom februaru vrijednost maksimalne temperature dosegla je 22,0°C" - pojasnio je Krajinović.


Mala škola meteorologije

Naveo je kako je njegova analiza dovoljna da se vide posljedice globalnih promjena u atmosferi, da se istaknu posljedice koje osjetimo na svojoj koži.

- Biti svjestan promjena, prihvatiti ih kao rizik i prijetnju, prvi je korak u rješavanju ovog problema. Zbog toga provodimo naš projekat Mala škola meteorologije kako bi učenici osnovnih škola zavoljeli meteorologiju i klimatologiju. Glas mladih dalje se čuje od glasa struke i nauke, zbog čega je važno prenositi znanje i iskustvo da se imamo čemu nadati u budućnosti -poručio je Krajinović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.