AVAZ SAZNAJE

Razotkrio ih Sky: Tužilaštvo BiH traži raspisivanje potjernice za članovima narkobande i za profesionalnim ubicama, uhapšen i granični policajac

Osumnjičeni su za šverc narkoticima i tri akcije MUP RS koje su sprovedene po naredbi Tužilaštva BiH - "Transporter", Storidž 2" i "Staza"

Tužilaštvo BiH ima brojne dokaze. Avaz

Piše: Miralem Aščić

3.2.2022

Tužilaštvo BiH zatražit će od Suda raspisivanje međunarodne potjernice za narkodilerima i profesionalnim ubicama Dušanom i Milivojem Lovrenović, koji se sumnjiče za šverc narkoticima i naoružanjem, saznaje portal "Avaza".

Riječ je o sinu i ocu iz Bosanske Gradiške, čije je kriminalno djelovanje otkriveno “raspakivanjem” aplikacije Sky, ali su za sada nedostupni organima gonjenja. 

Osumnjičeni su koristili aplikaciju Sky

Osumnjičeni su za šverc narkoticima u tri akcije MUP RS koje su sprovedene po naredbi Tužilaštva BiH - "Transporter", Storidž 2" i "Staza". U sve tri akcije, osumnjičeni su koristili aplikaciju Sky, kako bi ostvarivali komunikaciju za kriminalne aktivnosti.

U posljednjoj akciji "Staza" MUP RS uhapsio je prekjučer 19 osoba, a Tužilaštvu BiH predao njih 13. Glavni organizator ove grupe je Dragan Pejović zvani Bosanac, koji se nalazi u bjekstvu. 

I za njim će biti raspisana međunarodna potjernica.

Faksimil dokaza Tužilaštva BiH. Avaz

U ovoj akciji, kako portal "Avaza" saznaje, uhapšen je granični policajac Vladan Kovačević i za njega je jučer zatraženo određivanje jednomjesečnog  pritvora. Kovačević je bio zadužen za prijevoz robe preko granice.

Osim Kovačevića, uhapšeni su Mišo Miljanić, Milijan Mijović, Milan Rašević, Tomislav Petrović, Anđelko Milošević, Milan Mičanović, Aleksa Mališ, Nemanja Prnjat, Dušan Mićanović Dušan, Rajko Grubač, Milad Jerković i Miloš Kovačević.

Pronađeno je 400 kilograma marihuane

Osumnjičeni se terete za organizirani kriminal, nedozvoljen promet velikih količina opojnih droga, nezakonitu nabavku specijalističke opreme za uzgoj opojnih droga, kao i nezakonit promet oružjem, vojnom opremom i proizvodima dvojne namjene.

Također, prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni pripadnici organizirane kriminalne skupine, povezani sa organiziranim kriminalnim skupinama koje djeluju u susjednim zemljama i počinjenjem teških kaznenih djela, ugrožavaju sigurnost u regionu.

Kod ove grupe pronađeno je 400 kilograma marihuane.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kazao je kako se akcija "Staza" pripremala dugo i da je određenih broj osoba koje su uhapšene bilo duže pod mjerama. Lukač je otkrio da je ovu aplikaciju koristilo više od 2.000 građana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.