OTKRIVAMO DETALJE AKCIJE

Sky raskrinkava kriminalce: Granični policajac prevozio drogu iz Srbije za Sarajevo, narkobanda koristila specijalna vozila opremljena "štekom"

Većina uhapšenih bila je pod posebnim istražnim radnjama i praćen je njihov svaki korak. Imali svoje ljude u svim strukturama, stoji u dokumentima Tužilaštva, koji su u posjedu "Avaza"

Tužilaštvo BiH: Za 11 osoba određen pritvor. Avaz

Piše: M. Aščić

4.2.2022

U posljednjoj akciji "Staza", koja je, također, provedena nakon podataka koji su dobiveni raspakivanjem aplikacije Sky, MUP RS uhapsio je 19 osoba, a Tužilaštvu BiH predao njih 13.

Glavni organizator ove grupe je Dragan Pejović zvani Bosanac, koji se nalazi u bijegu. I za njim će biti raspisana međunarodna potjernica, kao i za Dušanom i Milivojem Lovrenovićem iz Bosanske Gradiške.

Preko granice

Istragom je utvrđeno da je Pejović  uveliko sarađivao s Dušanom Lovrenovićem i njegovom ekipom, koja je drogu prenosila iz Crne Gore u BiH.

U ovoj akciji, kako "Avaz" saznaje, uhapšen je i granični policajac Vladan Kovačević. On je bio zadužen za prijevoz robe preko granice, uz jasne upute Pejovića.

Prema dokumentaciji Tužilaštva koja je u posjedu „Avaza“, ova grupa operirala je od 2020. godine do dana hapšenja. Većina uhapšenih bila je pod posebnim istražnim radnjama i praćen je njihov svaki korak.

Otkriven je i laboratorij za uzgoj opojne droge na području općine Foča, koji je bio u kući uhapšenog Rajka Grubača.

Ključno je, navodi se u dokumentaciji, da su članovi ove organizirane grupe, putem aplikacije Sky, posebno namijenjene za ostvarivanje zaštićene komunikacije, dogovorili vrijeme i način primopredaje opojne droge s područja Srbije i Crne Gore u BiH radi daljnje prodaje u Hrvatsku te druge zemlje EU.

Faksimil Tužilaštva BiH: Pejović sve organizirao, Kovačević vozio. Avaz

Svi članovi dobivali su jasne upute, u posrednim i neposrednim kontaktima o vremenu, mjestu i načinu utovara, prijevoza i primopredaje opojne droge, preko legalnih i ilegalnih graničnih prijelaza.

- Ova grupa je dobivala informacije od policijskih službenika i imala svoje ljude u svim strukturama - stoji u dokumentima Tužilaštva.

U dokazima Tužilaštva navodi se, između ostalog, da je uhapšeni granični policajac Vladan Kovačević prevozio drogu u Sarajevo, a koju su kasnije preuzimale nepoznate osobe.


Faksimil Tužilaštva: Droga išla i za Frankfurt. Avaz

Analizom operativnog materijala, dobivenog međupolicijskom saradnjom, utvrđeno je da je dogovoreno krijumčarenje 40 kilograma marihuane 13. decembra 2020. godine iz Novog Pazara do Bosanske Gradiške, koju je preuzeo osumnjičeni Dušan Lovrenović.

Međutim, dan kasnije Kovačević je prokrijumčario još 40 kilograma marihuane, također iz Novog Pazara za Sarajevo


Sarajevski hotel

Za prijevoz i prijenos opojne droge marihuane osumnjičeni Pejović je angažirao specijalna vozila opremljena "štekom", u koji može stati 40 kilograma marihuane. Osumnjičeni Vladan Kovačević u oba slučaja drogu je prevozio u BMW-u 5, u količini od po 40 kilograma (ukupno 80 kilograma).

Za ovu vrstu posla dobio je ukupno 2.900 eura.

On je, kako se navodi, 40 kilograma droge u Sarajevo dovezao u blizinu jednog sarajevskog hotela i predao je za sada nepoznatoj osobi.


Droga išla i za Njemačku

Tužilaštvo je, na osnovu materijala dobivenog putem posebnih istražnih radnji, utvrdilo da je Pejović s izvjesnim Milunom iz Crne Gore i osumnjičenim Dušanom Lovrenovićem dogovorio krijumčarenje 110 kilograma opojne droge marihuane iz Podgorice do Frankfurta, i to za cijenu od 470 eura po kilogramu opojne droge.

Ko je sve uhapšen

Osim Kovačevića, u akciji “Staza” uhapšeni su: Mišo Miljanić, Milijan Mijović, Milan Rašević, Tomislav Petrović, Anđelko Milošević, Milan Mičanović, Aleksa Mališ, Nemanja Prnjat, Dušan Mićanović, Rajko Grubač, Milad Jerković i Miloš Kovačević.

Prijenos droge s teritorije Crne Gore obavljao se nekategorisanim putevima, šumskim i planinarskim stazama. Droga je nošena pješice, upakovana u torbe i ruksake.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.