SARAJEVO

Pripadnici sekte iz Lev Tahora napustili BiH, potvrđeno iz Službe za poslove sa strancima

Nije bilo osnova za postupanje i izricanje mjere protjerivanja ili stavljanja pod nadzor

Služba za poslove sa strancima. ARHIV

A. O.

4.2.2022

Sinoć je u kasnim večernjim časovima, preko graničnog prelaza Deleuša, grupa od 37 stranih državljana napustila Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Služba za poslove sa strancima. 



Operativne provjere

Kazali su da se radi o državljanima Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Gvatemale koji su u proteklom periodu izazvali uznemirnost građana, na osnovu tvrdnji da su pripadnici radikalne sekte Lev Tahor. Navedena lica izašla su iz Bosne i Hercegovine prije isteka važenja bezviznog boravka, u sopstvenoj režiji, poštujući zakonske odredbe propisane Zakonom o strancima.

Inspektori Službe za poslove sa strancima su svakodnevno vršili operativne provjere i kontrolu navedenih lica koji su bili smješteni u dva objekta u ulici Meše Selimovića, Istočna Ilidža.


Bez nadzora

Naime, strani državljani su u Bosnu i Hercegovinu ušli tokom novembra 2021 godine po osnovu prava na bezvizni boravak. Služba za poslove sa strancima je izvršila provjere stranih državljana kroz dostupne službene evidencije, uključujući i evidencije INTERPOL-a. Ostvaren je kontakt sa nadležnom policijskom upravom, te je Služba informisana da nije zabilježeno narušavanje javnog reda i mira ili vršenja krivičnih djela od strane predmetnih stanih državljana. Nadležne bezbjednosne agencije su izvršile i dodatne provjere za navedena lica, te nije utvrđeno da isti predstavljaju prijetnju po javni poredak i bezbjednost Bosne i Hercegovine.

Kako strani državljani nisu prekršili odredbe Zakona o strancima nije bilo osnova za postupanje i izricanje mjere protjerivanja, ili stavljanja pod nadzor u imigracioni centar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.