POZNATI ARHEOLOG

Semir Osmanagić predstavio nova otkrića i atrakcije u bosanskim piramidama

Najinteresantnije za posjetitelje je svakako otvaranje rute u tunelima koja je i službeno uvrštena u obilazak tunela Ravne

Osmanagić: Nada se velikim donatorima u bliskoj budućnosti. Screenshot

E. Ć.

4.2.2022

Proteklih dana održan je redovni godišnji sastanak svih uposlenika Fondacije ''Arheološki park: Bosanska piramida Sunca'' iz vodičke i administrativne službe. Povod sastanka je pored redovnih aktivnosti bilo i upoznavanje sa najnovijim otkrićima i to kroz vođenu prezentaciju u Prahistorijskom podzemnom kompleksu tunela Ravne. 

Sastanak i prezentaciju je vodio i moderirao Semir Osmanagić uz asistenciju vodiča, a kroz obilazak tunela Ravne predstavljena su i nova otkrića, kao i nalazi i analize koje su rađene u proteklom razdoblju. Najinteresantnije za posjetitelje je svakako otvaranje rute u tunelima koja je i službeno uvrštena u obilazak tunela Ravne. 



Spojili dvije atraktivne lokacije

- Fondacija je do sada otkrila ukupno šest ulaza u tunele, a to su KTK tuneli, te tuneli koje smo otkrili u Kompleksu Ravne. Tijekom protekle godine bili smo aktivni u tunelima Ravne, te Ravne 3 i Ravne 5. 

U tunelima Ravne koji su naša najveća turistička i arheološka atrakcija, očistili smo do sada 2.400 metara, a tijekom ove zime tu smo bili najaktivniji i napravili spoj dvije atraktivne lokacije, keramičkih blokova K-2 i K-5. Čistili smo u oba smjera i tijekom mjeseca siječnja uspjeli smo da se spojimo, te na toj ruti da pronađemo veliki broj bočnih prolaza, kao i suhozidova, koji nam govore da su drevni graditelji napravili ogroman podzemni labirint'– pojašnjava Osmanagić. 

Nova mreža tunela

Nažalost, bez značajne financijske podrške za čišćenje ovih tunela potrebno je preko 100 godina, pa se iz Fondacije nadaju da će se i u ovom segmentu dogoditi neki zaokret, te da će radovi biti ubrzani.

- Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti dobiti velike donatore koji će nam financijski pomoći da zaposlimo veći broj ljudi koji bi nam pomogli da do kraja otkrijemo tajne tunela Ravne. Što se tiče naših gostiju, oni već od ovog trenutka imaju priliku da vide novu mrežu tunela, što će i sa turističke strane da donese nove atrakcije – kazao je Osmanagić, saopćeno je iz Odjela za odnose s medijima Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.