NAJSKUPLJA CESTA

Uspjeh firme iz Bosne i Hercegovine: Pogledajte kako izgleda grandiozni tunel koji su probili

Zadnji metri kamenog materijala razdvajali su dvije strane portala tunela, dok se druga faza iskopa, u njegovom podnožju, planira završiti do maja 2022. godine

Radnici u tunelu. Printscreen

N. Aj.

5.2.2022

Jučer je probijen tunel Podmurvice u sklopu državne ceste DC403 u Hrvatskoj, koja se smatra najskupljom, koja će spojiti riječku luku i zaobilaznicu, na čvoru Škurinje.

Nakon odbrojavanja u samom srcu tunela, oko 700 metara od ulaza s lučke strane, pritiskom na dugme probijanje su pokrenuli ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zajedno s predsjednikom Uprave Hrvatskih cesta Josipom Škorićem.

Zadnji metri kamenog materijala razdvajali su dvije strane portala tunela, dok se druga faza iskopa, u njegovom podnožju, planira završiti do maja 2022. godine. Ukupna dužina tunela je 1.250 metara, a paralelno s njegovom gradnjom, odvijaju se radovi na vijaduktima i drugim objektima DC 403.


Razvoj riječke luke

To uključuje i izgradnju podvožnjaka ispod željezničke pruge, u blizini Zapadnog trgovačkog centra, zbog čega je željeznički promet od Rijeke do Šapjana u privremenom prekidu.

Ministar Butković kazao je da se radi o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata danas u Hrvatskoj te se zahvalio izvođačima radova i radnicima koji su probili tunel mjesec i 24 dana ranije od predviđenog roka.

– Danas provodimo velike infrastrukturne projekte u Hrvatskoj, od Pelješkog mosta, gradnje PC koridora, luka, lučica, velikih željezničkih projekata... Ovo je jedan od tih projekata koji je bitan za razvoj riječke luke, Zagrebačke obale koja je uspješno odabrala svog koncesionara – kazao je Butković, prenio je Jutarnji list.

Direktan spoj

Hrvatske ceste su, kao investitor radova, sredinom juna 2020. godine potpisale ugovor vrijedan 456 miliona kuna, sa zajednicom izvođača koju čine gradi firme Kolektor CPG iz Slovenije, GP Krk iz Hrvatske te Euro-Asfalt iz Bosne i Hercegovine.

DC403 je decenijama planirana cesta koja se napokon gradi u sklopu velikih investicija u poboljšanje riječkog prometnog pravca, a kada jednom bude puštena u promet, trebala bi gradski saobraćaj rasteretiti od teretnog prometa prema Luci Rijeka i kontejnerskom terminalu Zagrebačka obala.

Istovremeno, bit će korisna i građanima Rijeke, budući da će imati direktan spoj od zapadnog dijela centra grada na riječku zaobilaznicu. Radovi, za sada, idu predviđenom dinamikom, a dovršetak se očekuje do kraja juna iduće godine.

Na ovom linku pogledajte fotografije i video.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.