JASNA PRAVILA

Nakon tužne sudbine Zeničanina Arsena Torlakovića: Građane bez porodice dužna ukopati država

Za osobe bez srodnika troškovi tehničkog dijela sahrane ili dženaze iznose 1.170 KM, kažu iz „Pokopa“

Gradsko groblje Sutina: Regulirano zakonom. Arhiva Avaza

Piše: M. Smajkić

6.2.2022

Zeničanin Arsen Torlaković (62) ukopan je početkom sedmice na mjesnom mezarju Prašnice. Tužna sudbina ovog Zeničanina potresla je bh. javnost nakon saznanja o tome da je njegovo tijelo nakon smrti ostalo zapečaćeno u stanu, jer nije imao porodicu niti bliže srodnike kako bi preuzeli troškove dženaze i ukopa.


Osigurana sredstva

U konačnici je obznanjeno da će iz Gradske uprave Zenica snositi troškove ukopa, a, po pravilu i u skladu sa zakonskim propisima, to su i bili dužni učiniti.

Kako nam je potvrđeno, u budžetima kantonalnih ministarstava za rad i socijalnu politiku, potom gradskih i općinskih administracija osiguravaju se sredstva za naknadu troškova sahrane ili ukopa osoba bez porodice i bliskih srodnika, onih koji su bili u stanju socijalne potrebe, za osobe smještene u socijalnim ustanovama bez novčanih primanja i slično.

Također, u slučaju da preminule osobe imaju porodicu koja nije u mogućnosti zbog svog socijalnog statusa platiti troškove ukopa, to ide, u najkraćem, na teret države putem centara za socijalni rad.

Potvrđeno nam je to i iz Javnog komunalnog preduzeća „Pokop“ Sarajevo, iz kojeg nam je pojašnjeno da za osobe koje nemaju srodnika te se nalaze u evidenciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo troškove tehničkog dijela sahrane, dženaze i ukopa snosi Ministarstvo i, u skladu s ugovorom, oni iznose 1.170 KM.

- Ako se radi o osobi nepoznatog identiteta ili osobi za koju se ne zna da li je u stanju socijalne potrebe, pokreće se procedura utvrđivanja identiteta u saradnji s Kantonalnim centrom za socijalni rad, koji nakon toga pokreće postupak utvrđivanja ispunjavanja uvjeta za ostvarivanje prava na plaćanje troškova dženaze odnosno sahrane - kazali su nam iz JKP „Pokop“.


Ide provjera

Vesna Mrgan, direktorica mostarskog „Komosa“, koji upravlja Sutinom, najvećim gradskim grobljem u Mostaru, također nam kaže da troškovi sahrane ili ukopa osoba bez srodnika idu na teret nadležnih gradskih i općinskih organa.

- Naši centri za socijalni rad, zaista, u takvim situacijama brzo djeluju i čak, u saradnji s drugim centrima i putem nadležnih policijskih organa, provjeravaju imaju li preminule osobe bez srodnika članove porodica u drugim gradovima, kako bi ih mogli obavijestiti o tome - rekla nam je Mrgan.

Mrgan ističe da do sada nikada nisu imali sličan slučaj kao u Zenici, jer, kada se utvrdi smrt osobe koja je, naprimjer, sama živjela, automatski se tijelo prevozi do mrtvačnice, nakon čega slijede provjera podataka i sve druge neophodne procedure. Nažalost, nerijetko se desi da posljednjem ispraćaju takvih osoba prisustvuju samo radnici komunalnih preduzeć

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.