NESREĆA

Spasilački timovi pronašli četiri tijela nakon pada aviona na Islandu

Cessna 172 otkrivena je u jezeru Thingvallavatn, drugom po veličini na Islandu, oko 23 sata po lokalnom vremenu u petak, navodi se u saopćenju islandske obalne straže

Avion je pronađen u dijelu jezera oko 50 kilometara istočno od Reykjavika. Agencije

E. T. / Anadolija

5.2.2022

Spasilački timovi na Islandu locirali su tijela sva četiri putnika u malom avionu koji se srušio u jezero dok je prevozio turiste iz Sjedinjenih Američkih Država, Holandije i Belgije na izlet, prenosi Anadolu Agency (AA).

Cessna 172 otkrivena je u jezeru Thingvallavatn, drugom po veličini na Islandu, oko 23 sata po lokalnom vremenu u petak, navodi se u saopćenju islandske obalne straže.

Avion je pronađen u dijelu jezera oko 50 kilometara istočno od Reykjavika.

Više od 1.000 članova islandske organizacije za potragu i spašavanje, zajedno s čamcima, roniocima i dva helikoptera islandske obalne straže, pretraživalo je područje Nacionalnog parka Thingvellir u teškim zimskim vremenskim prilikama.

Avion Cessna 172 poletio je u četvrtak sa aerodroma u glavnom gradu Islanda, Reykjaviku, na planirano dvosatno razgledanje. Posljednji put je uspostavio kontakt sa zračnim vlastima oko sat vremena kasnije. Nije poslao signal za pomoć.

Pilot Haraldur Diego (49), smatran je jednim od najistaknutijih islandskih avijatičara i pionirom fotografskih putovanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.