SAOPĆENJE UDRUŽENJA

Majke Srebrenice i Žepe poslale zahtjev parlamentarcima: Zaustavite negatore genocida i prihvatite Inckov zakon

Želimo jos jednom istaći da izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje je donio visoki predstavnik u BiH, nedvosmisleno uređuju ovu oblast kao i da pružaju zaštitu svakom pojedincu tako i kolektivitet

Majke enklave Srebrenica i Žepa: Predlagači 'zakona' su negatori naslijeđa MKSJ-a i Rezidualnog mehanizma. Arhiv

E. Ć.

7.2.2022

Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" objavili su saopćenje povodom prijedloga zakona o "zabrani zloupotrebe pojma genocid", ističući da je to sam po sebi pokušaj zloupotrebe konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida. 

Pozvali su zastupnike u Parlamentu Bosne i Hercegovine da odbace navedeni prijedlog.

- Želimo jos jednom istaći da izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje je donio visoki predstavnik u BiH, nedvosmisleno uređuju ovu oblast kao i da pružaju zaštitu svakom pojedincu tako i kolektivitetu. Cilj izmjene zakona i jeste bio da se ukloni javno proklamisana odgovornost naroda i da se jasno naglasi odgovornost pojedinaca ili grupa osoba koje su se udružile u cilju počinjena zločina - navodi se u saopćenju.

U izmjenama Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) u julu 2021. godine se navodi da "zakon stupa na snagu kako je predviđeno u članu 2. tog zakona, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uslova".

- Pozivamo Parlament BiH da hitno usvoji navedeni zakon jer bez usvajanja zakona bespredmetna je bilo kakva rasprava u parlamentu o temi negiranja ili zloupotreba riječi genocid, a kamoli o usvajanju nekakvih drugih zakona koji tretiraju počinjen genocid u BiH. Predlagači 'zakona' su negatori naslijeđa MKSJ-a i Rezidualnog mehanizma. To nam se danas i sada nudi u BiH. Pozivamo Vijeće sigurnosti, UN, EU i OSCE da zaustave negatore genicida u rušenju međunarodnog poretka i države BiH - saopćeno je iz udrućenja "Majke enklave Srebrenica i Žepa".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.